Akdağ Fethiye Nedir
Atların kuyruk sallamadığı yer.Elmalı Ovası’nm güneybatısında, her tarafı delik deşik olmuş düzensiz bir kubbe halinde yükselir Akdağ. Yayvan tepeleri, sulak çayırları, bazıları karstik, bazıları buzul çukurlarıyla kayalık yüksek bir dağ.
En yüksek tepesi, Uyluk (Atkuyruksallamaz) Tepesi (3014-3024 m) olarak bilinir. Zira burası, yazın bile çok serin ve esintili olduğu için sinek yaşayamaz, buraya çıkarılan atlar da kuyruk sallama ihtiyacı duymazmış.
2500 m’yi geçen pek çok tepe bulunan dağda kar sularıyla beslenen, dışarıya akıntısı olmayan derin ve bahksız Karagöl var. Bunun hemen güneyinde Küçük Karagöl bulunuyor. Deniz etkisinden uzak olmayan dağın bitki örtüsü biraz karışık. 2000 m’den sonrası çıplak, çorak ve kurak… Orman bakımından en zengin yen Eşen Vadisi’ne bakan yüzü. Burada aşağıdan yukarıya doğru geniş çam katran ve ardıç ormanlarıyla kaplı.
Eski zamanlarda Kragüs denen ve Toroslar’ın batıdaki başlangıcı sayılan Akdağ, engebesi, gölleri, çayırlıkları, ormanları, yaylaları hatta’ iklimi bakımından eşsiz bir yer. Akdağ’m güney eteklerinde bulunan yaylaların aşağısmda-kı derin Lengüme Boğazı batıya doğru uzanır.
Çok dik olan bu boğazın her iki yakasında yetişen kızıl çamlardan bölgeye has ve nadir bulunan basra balı elde edilir. Çok lezzetli ve hoş kokulu olan bu baldan yarım kilo yense bile tadına doyulmadığı ve dokunmadığı söylenir.