Aile Sosyolojisi Nedir

Ailenin görevi, yapısı, tarihî süreç içindeki gelişimi, aileyi teşkil eden bireyler ve bunların rol ve statülerini, ailenin içinde bulunduğu toplumun siyasal, dini, ekonomik, sosyal ve kültüre! yapısına güre inceleyen sosyoloji dalıdır. Pek çok sosyolog ve sosyal düşünür her çağda ailenin sosyal fonksiyonları üzerinde durmuşlar ve onu toplumun önemli kurumlarından biri olarak görmüşlerdir.
Hatta, bazıları sosyal huzursuzlukların temelinde aile yapısında meydana »elen çözülmeyi göstermişlerdir. Bilindiği gibi, aile, yeni yetişen nesillere ilk şekli veren, onları eğilen, koruyan, yetiştiren kurumdur. Ancak ailenin bu rolü giderek başka kurumlara intikal etmiş ya da değişikliğe uğramıştır. Özellikle günümüz ailesi artık bireyin sosyalleştirildiği, geçimini sağladığı, şahsiyetini geliştirdiği, koruduğu yegâne merkez ve ocak olmaktan çıkmış, aile bireylerinin statü ve rolleri de değişmiştir. Evlilik ilişkileri yeni şekiller almıştır.
Kadın eski şartlar İçinde değildir. Eskiden görülen ve anne, baba, büyük anne, büyük baba, amcalar ve çocukların oluşturduğu geniş aile; yerini baba, anne ve evlenmemiş çocuklardan oluşan "çekirdek aile"yc bırakmıştır. Ailevî ilişkilerde farklılaşma meydana gelmiştir. Bütün bu sosyal değişmeler karşısında toplumun temeli olan aile kurumunun yeni şartlara rahatlıkla uyumunu sağlamak için bazı tedbirler almak gerekmektedir. İşte bu ve benzeri konular kurumlar sosyolojisinin önemli bir dalı olan/l/7e Sosyolojisi alanına girmektedir.
(SBA)