Hint Okyanusu Nedir

      02.12.2019
      510
      Hint Okyanusu Nedir

      Hint Okyanusu Güney yarımkürede dünyanın üçüncü büyük okyanusu. Kuzeyde Asya, kuzeybatıda Afrika, doğuda Avustralya, güneyde Antartika anakara-larıyla çevrilidir.

      Batıdan ve güneydoğudan Atlas ve Büyük Okyanuslarla bağıntılı olan Hint Okyanusunun yüzölçümü 73.6 milyon km2, su hacmi 292 milyon km3’dür. 90 milyon yıl önce Hindistan’ın Asya’yla birleşmesi ve Avusturalya’nın güneydoğu’ya doğru kayması okyanusu oluştururken, sualtı topografyasının da temel özelliklerini belirledi.

      Kıtaların ayrılma sürecinden jeolojik etkileşim sonucu tektonik sıkışmalar okyanus tabanından yüzeye oranla oldukça sert sırtlar oluşturdu. Anakaralarda da dağ sistemleri olarak süren bu sırtlar arasmda ise geniş sualtı havzaları yer alır. Bu sualtı yükseltilerinin en önemlisi Hindistan’ın güney ucundan başlayarak okyanusun orta kesimin-den biri güneydoğuya öteki kuzeybatıya uzanarak tabanı 3 ana havzaya ayıran sırt sistemidir.

      Çevresindeki anakaralara koylar, körfezler ve kıyı denizleriyle sokulan okyanus tabanı silisli çamur ve kırmızı kilden oluşur. Sırtların yamaçları ve yüksek sualtı yaylaları ise tortu ve ‘kalkerli çamurla kaplıdır.

      Hint Okyanusundaki su akıntıları genellikle egemen rüzgarların yönünde yol alır. Su kütlesinin kuzeyindeki akıntıların yönünü muson rüzgarları belirler. Antarktika anakarası yakınlarındaki akıntılar iki yönlüdür. Yazın batıdan doğuya, kışın doğudan batıya yönelirler.

      Bunların en önemlileri Agulhas akıntısı. Batı Avustralya akıntısı, Antarktik akıntısıdır. Hint Okyanusu balık ve deniz ürünleri bakımından fazla zengin değildir. Ancak Okyanus Ortadoğu petrollerinin ulaşım yolu olması nedeniyle stratejik önem taşır, bu yüzden yoğun tanker ve askeri- deniz trafiğine sahiptir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.