Halk Edebiyatı Nedir
Halk Edebiyatı eski çağlardan başlayarak belirli bir halkın kültür ve geleneğinin ürünleri olarak ortaya çıkan sözlü ya da yazılı eserler. Halk edebiyatı, folklor’un bir dalıdır. Halk edebiyatı, genel olarak, bir ülkedeki egemen sınıf ve zümrelerin dışında yaratılan eserleri kapsar.
Halk edebiyatının başlıca özellikleri; halkın ağzından derlenmesi, dilinin halkın konuştuğu dil, anlatımının yalın olması şiirlerin hece ölçüsüyle ve çoğunluk dörtlüklerle yazılması konularında hiç bir sınırlama olmamasıdır. Yaratanı belirsiz olan halk edebiyatı ürünlerine anonim halk edebiyatı, söyleyeni belirli halk edebiyatına ise âşık edebiyatı denir.
Halk edebiyatının günümüzde canlılığını sürdüren en özgün ürünlerini halk ozanı da denen âşıklar (Ka-racaoğlan, Pir Sultan Abdal, Köroğlu, Dadaloğlu, Serdari, Âşık Veysel vb) verdiler. Dinsel konuların işlendiği tekke – ta-savvuf edebiyatı da, halk edebiyatı içinde sayılır. Bu dalda da Yunus Emre evrensel değerde ürünler verdi. Halk edebiyatının türleri ise, destan, halk öyküsü, efsane, masal, fıkra, bilmece, atasözü, tekerleme, halk şiiri ve halk tiyatrosudur.
bnce bu yazı performans odewıne hıc uygun degıl bıraz daha uzun yazsanız;)