Etiyopya Nedir
Etiyopya Doğu Afrika’da Kı-zıldeniz kıyısında devlet. Yüzölçümü 1.221.900 km2, nüfusu 30.420.000, başkenti Addis Ababa.
Etiyopya Doğal Ortam ve Ekonomi: Ülkenin büyük bölümü yer yer vadi ve ırmaklarla yarılmış dağlarla kaplıdır. Dağların kuzeydoğusunda Danakil Çölü, güneyinde ise Ogaden Platosu bulunmaktadır, önemli ırmaklar arasında Mavi Nil, Ganale, Veb-bi Cebeli Aguaş sayılabilir. Vadilerde çok sıcak, dağlık bölgede ise yağışlı bir iklim egemendir.
Etiyopya’da çeşitli etnik gruplar yaşamaktadır. Amharalar (% 40), 318
Gallalar (% 40), Danakiller, Somaliler, Zenciler ve 30.000 kadar italyan kökenli beyazdan oluşan, nüfus dağlık kesimlerde yoğunlaşmıştır. Halkın % 40’ı Ortodoks Hıristiyan % 40’ı Müslüman, geri kalanı da doğal dinlere bağlıdır (animist). Kentleşme oranı çok düşüktür (Addis Ababa 1.250.000, Asmara 277.000, Dire Dava 65.000, De-sye 50.000).
Ekonomi tarıma dayalıdır. Alçak bölgelerde tropikal bitkiler yetiştirilir (pamuk, şekerkamışı, mısır, tütün). Orta bölgelerde kahve, meyve, sebze ve başlıca dışsatım ürünü olan turah (bir çeşit darı) üretilir. Yüksek bölgelerde ise hayvan (sığır vb.) yetiştirilir. Endüstri hâlâ el sanatları aşamasında olduğundan ülke sürekli dışalım yapmak zorundadır.
Etiyopya Tarihi: Dış etkilerden uzun süre uzak kalan Etiyopya’nın çok eski bir kültürü vardır. Etiyopya imparatorları kendilerinin Sultan Süleyman ile Saba Melikesi’nin soyundan geldiklerine inanırlardı. IS 4. yüzyılda Mısır Kıp-tilerinin etkisiyle önemli ölçüde Hıristiyanlaşan Etiyopya zaman zaman Arap akınlarına da uğramıştır. 19. yüzyılın sonlarına kadar derebeylikle yönetilen ülke 2. Menelik’in imparator olmasıyla tam bir düzene kavuştu. Menelik ölünce yerine kızı geçti. O da ölünce yeğeni Ras Tafari Makonnen "Haile Seksiye" (Tanrının gücü) Unvanıyla imparator oldu.
1935’de ülke italyanların saldırısına uğradı. Selasiye Milletler Cemiyeti’ne başvurduysa da bir sonuç alamadı. Selasiye ancak 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ingilizlerin de yardımı ile ülkesini italyanlardan kurtardı. 1952’Üe de daha önce italyanların Etiyopya’dan ayırdıkları Eritre, Birleşmiş Milletler kararı ile Etiyopya’ya katıldı. 1955’te anayasada değişiklik yapılarak seçimle ilk Millet Meclisi kuruldu. 1960’ta girişilen askeri darbe bastırıldıysa da 1974 darbesi başarıya ulaştı. Fakat iktidar çekişmesi ve Eritre ayrılıkçılarının direnmeleri, sonra Somali’nin, Ogaden Bölgesi’ni istilaya kalkışması Etiyopya’yı büyük bir karışıklığa sürükledi.