Dikilitaş Nedir
Dikilitaş istanbul Sultanahmet’teki iki anıta verilen ad. Bunlardan biri Eski Mısır XVII. sülale firavunlarından III. Tutme-sis’in MÖ 1500’e doğru Helio-polis’te Karnak tapınağının önüne diktirdiği anıt taştır. Bizans imparatoru Lulianus Apos-tat zamanında (361-363) istanbul’a getirildi.
390’da da Theo-dosius tarafından bugünkü yerine koyduruldu. Bu anıt, pembe granitten yapılmıştır ve tepesine doğru daralan kare prizma biçimindedir. Tepede küçük bir piramit vardır. Sütun, kaideye dört tunç ayakla oturur, ilk yüksekliği 25,74 m. olan anıtın bugünkü yüksekliği 18,74 m’dir. Prizmanın dört yüzünde de Mısır hiyeroglifleriyle III. Tutmesis’in başarıları anlatılmaktadır.
Sütunun doğu, batı ve güney yüzlerinde Theodosius tarafından koydurulan ve imparator ailesini konu alan kabartmalar vardır. Diğer dikilitaş, 944’te Konstan-tinos VII. Porphyrogennetos tarafından diktirilendir. Burmalı sütun (Colossum Sütunu) olarak anılır. Diktörtgen ve kare biçimindeki yontma taşlardan örülüdür. 29.68 m yükseklikteki sütun, 1,6 m yükseklikteki mermer kaide üzerinde durmaktadır