Dicle Nehri Nedir

Dicle Nehri Anadolu topraklarında doğan, Diyarbakır ve Irak’tan geçtikten sonra Fırat ırmağıyla bileşip Şattülarap adı altında Basra Körfezine dökülen ırmak. Tüm uzunluğu 1900 km olan Dicle’nin 523 km’lik bölümü Türkiye sınırları içindedir. Elazığ’ın güneydoğusunda Gölcük Gölü’nden (Hazar Gölü) doğar. Maden Dağları’nı derin bir yarma vadiyle geçtiği kesimlerde adı Maden Çayı’dır.
Maden kasabasını geçtikten sonra güneye yönelerek Diyarbakır yakınında bir dirsek oluşturarak doğuya döner. Bu kesimde Anbar Çayı, Kuruçay, Pamukçay, Hazro Çayını, Raman Dağı yakınlarında Batman suyunu alarak doğuya doğru akışını sürdürür. Siirt’in güneybatısmda en uzun kolu Bo-tan Çayı’nı (230 km) alarak güneye döner. Cizre kasabası önünden Habur suyu kavşağına dek 40 km boyunca Türkiye-Suriye sınırını çizerek Irak topraklarına girer. Aşağı Musul’da Hakkari bölgesinden gelen Büyük ve Küçük Zap sularını alır. Basra’nın 64 km. yukarısında El
Kurna’da Fırat’la birleşip Basra Körfezine dökülür. Dicle’nin suları yağışın az olduğu yaz sonlarında azalır. Irmağın yukarı çığrında, dağlarda bulunan karların erimesiyle nisan mayıs aylarında suları çoğalır. Bağdat yakınlarında ortalama debisi 1240,m3/s dir, bu kesimde kurak ve yağışlı mevsimler arasında büyük debi farkları görülür. Debisi yaz sonunda 337 m3/s iken, ilkbaharda 3000 m3/s’yi aşar.