Devrim Nedir

      01.12.2019
      534
      Devrim Nedir

      Devrim doğanın, toplumun ve düşüncenin diyalektik gelişimi sonucunda ani ve sıçramalı olarak ortaya çıkan niteliksel değişme, köklü dönüşüm. Geniş anlamda madeci felsefenin ortaya koyduğu temel bir yasayı, nicelikten niteliğe geçiş yasasını ifade eder. Kaynatılan suyun birden buharlaşması gibi, nicel değişikliklerin (evrim) birikimi, en olgun noktaya ulaşınca sıçramalı biçimde nitel dönüşüme (devrim) yol açar.

      Dar anlamda toplumsal ve politik yapıda köklü dönüşüm anlamındadır. Buna göre: Üretim güçleri ile varolan üretim ilişkileri arasındaki çelişki, toplumsal devrimlerin ekonomik temelini oluşturur. Eski üretim ilişkileri, devletin ve üst yapıdaki diğer siyasal hukuksal vb. baskı kurumlarının yardımıyla sürdürülür. Toplumdaki ilerici sınıflar ise gelişme yolunu tıkayan ve ekonomik ve toplumsal düzeni yıkarak iktidara el koyar. Bu nedenle devrim, sınıf savaşımının en yüksek biçimi olarak belirtilir. Marksist görüşe göre devrimin gerçekleştirilmesi için, nesnel koşulların (ekonomik, politik bunalım vb) ve öznel koşuların (devrimci parti, örgütlü halk hareketi vb) birarada olması gerekir.

      Buna Devrim Durumu denir. Devrimler çeşitli tarihlerde ve yerlerde, barışçıl ya da barışçıl olmayan farklı biçimlerde gerçekleşebilir. Ancak hepsi iktidarı alan sınıfın, eski egemen sınıfa karşı zor kullanılarak toplumsal düzeni yeniden kurmasını öngörür. Bu, devrimle hükümet darbesi arasındaki en kesin ayrımdır. 1789’da Fransa’da, 1917’de Rusya’da gerçekleşen toplumsal ve siyasal dönüşüm hareketleri birer devrim örneği olarak verilir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.