Çocuk Felci Nedir
Çocuk Felci sinir sisteminin, felçle sonuçlanabilen çocukluk çağı hastalığı. Poliyomiyelit ya da Heine-Medin hastalığı da denir. Üç tür virüsten (1, 2, ve 3. tip) ileri gelebilir. Ağır vc geniş salgınlara genellikle 1. tip neden olur. ikinci tip salgın yapmaz, ama hastalık ağır olur. Hastalık insandan insana temas ile yayılır. Ağızla alınan hastalık etkeni sindirim yoluna girer ve bağırsakta ürer. Bağırsak yangılanması 4-6 hafta sürer.
Daha sonra lenf yolu ile virüs tüm vücuda yayılır. Merkezi sinir sistemine de geçerek sinir liflerine yerleşir. Hastalığın kuluçka devri 10-14 gündür. Bulantı, kusma, eklem ve karın ağrıları, ishal ve ateş gibi belirtilerle başlar; 2-3 gün süren bu devreye genellikle grip tanısı konur. Hastalık bundan sonra ilerlerse ateş yeniden yükselir, şiddetli baş ağırısı, kas ağrıları, kafa içi basınç artış belirtileri görülür, ki bu hastalığın sinir sistemini de tuttuğunu gösterir.
Hastada genel olarak dokunmaya aşırı duyarlık, karın ağrısı, ishal ya da kabızlık vardır. Bu dönemi felçler izler. Olguların yaklaşık %95’in-den felçler 5 gün içinden en yüksek noktaya ulaşır. Omuz ve kalça eklemleri hastalığa en çok tutulan bölgelerdir. Hastalığın tedavisi kesin yatak dinlenmesi, kaslar üzerine sıcak uygulama, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar verilmesi biçimindedir.
Çocuk felcinin bıraktığı sakatlıklarda, hastalığın şiddetli evresi geçer geçmez hasta jimnastiğe başlamalıdır. Gerekirse cerrahi düzeltmelere de başvurulabilir. Hastalıktan korunma aşı ile olur. Aşılanmaya genellikle 3 aylıkken başlanır. Aşı iğne biçiminde (Saik aşısı) ya da ağız yoluyla (Sabin aşısı) uygulanır.