Cerrahlık Nedir

      26.11.2019
      801
      Cerrahlık Nedir

      Cerrahlık Tıp biliminin insan vücuduna özel araçlar kullanılarak yapılan girişimlerle i-yileştirilebilen hastalıkları inceleyen dalı. İsa’dan onbinyıl önce yaşayan insan kemiklerinin incelenmesi en eski ameli- < yatın kafatası ameliyatı olduğunu göstermiştir. Kuşkusuz cerrahlığın kökeni çok daha eskilere dayanır. Kafatası ameliyatının o dönemde iyileştirmek amacıyla değil de öldürmek için yapıldığı varsayımını kabul etsek bile, bu işin hemen edinilen bir yetenek ve uzmanlık olmadığı, birçok deneyim ve ön çalışmaya dayandığı açıktır.

      Modern anlamdaki ilk cerrahi aletler metallerin bulunmasıyla ortaya çıkmıştır. Bıçaklar ve küçük kesiciler, makaslar, pensler, kancalar, iğneler, spatüller (ucu geniş bıçak) skalpeller (cerrahlıkta deri sıyırmakta kullanılan bıçak) vb. Asurlu, Babil-li, Mısırlı, Fenikeli, Hintli, Musevi doktorlar bu aletlerle ameliyatlar yapmışlardı. Cerrahlık sanatı anatominin ve fizyolojinin, yani insan vücudunun çeşitli yapılarıyla bunların hastalıklı ve sağlıklı durumlarını inceleyen ve bu yapıların değişik konumdaki işlevleriyle ilgilenen bilim dallarının evrimiyle yayana gelişmiştir, î.ö. IV. yüzyılda, eski Yunanda büyük Hipokratm öğrencisi hekimler, kurallara uygun dikiş atmayı biliyorlar, büyük bir ustalıkla yaraları dikiyorlardı.

      Savaşlarda ciddi olarak zedelenen kol ve bacakları hızla ve başarılı bir biçimde kesebiliyorlardı. Bunlardan başka plastik cerrahi konusunda da yetenekliydiler, örneğin cezalandırılmak için burunları kesilen hırsızlara yeni burun yapıyorlardı. Gözle ilgili çok zor ameliyatların bile üstesinden geliyorlardı, örneğin katarakt durumlarında, yani göz merceğinin ışık geçirmezliği durumlarında, körlüğe mahkum hastaları iyileştirebiliyorlardı. Bu arada diş tedavisi konusunda da çok başarılı olduklarını belirtelim.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.