Böceklerin Vücut Yapısı Nedir
![Böceklerin Vücut Yapısı Nedir](https://www.mavirize.com/wp-content/themes/lara/images/noimage.png)
Böceklerin vücut yapısı Böceklerin vücudu baş, karın ve gövde olmak üzere üç bölümdür. Bu bölümlerin ortasında bir ayrım vardır. Gövde ve karın bölgeleri bölütlüdür. Gövdede 3, karında 6-11 bölüt vardır. Hemen hemen bütün böcek türleri, bu üçe ayrılmış vücudun dışında gövdede yeralan üç çift bacağa ve genellikle de iki çift kanada sahiptir. Böceklerin baş bölümünde, çoğunlukla alın bölgesinde türden türe değişik bir biçim gösteren iki duyarga (anten) yer alır. Duyargalar, dokunma organı olmanın yamsıra, koku alma organı görevi de görürler.
Böcekler duyargalarını değişik yönlerde hareket ettirerek yiyeceklerin yerini saptarlar; grup üyelerini tanıyabilir, dönüş yollarını bulabilirler. Hemen hemen bütün böcek türlerinde gözler başın iki yanında yer alır. Hareketsiz olan gözler, geniş bir görüş alanına sahiptir. Bal peteği gibi, pekçok altıgen bölüm bir araya gelerek gözleri meydana getirir. Bu gözlere petek göz adı verilir. Her bölüm bir saydam tabaka ve bir mercek içerir ve görüntünün yalnız bir parçasını görür. Bu "küçük gözlerin" sayısı türden türe önemli ölçüde değişir. Örneğin kınkanatlılar sınıfına giren türlerde yirmi iken, bu sayı karıncada50’yi, sinekte 4.000, yusufçuklarda 12 bin-30 bini bulabilir. Petek gözlere karşın böcekler kusursuz bir görüşe sahip değildirler; büyük bir olasılıkla cisimleri hafif bir sis perdesi ardından görürler. Buna karşılık cisimlerin uzaklığını belirleyebilir, hareketleri algılayabilir ve renkleri seçebilirler.
Bilimsel deneyler, örneğin arının kırmızıyı mavi ye griden ayırabildiğini, morun değişik tonla-rındaki çiçeklere karşı özellikle duyarlı olduğunu göstermiştir. Bazı böceklerin gözleri, insanın göremediği kızılaltı ve morötesi ışınlarada duyarlıdır. Böceklerin bacakları, av yakalama, toprak kazma, yüzme, zıplama gibi değişik etkinliklere uygun biçimlere sahiptir. Çekirgelerin zıplamayı kolaylaştıran kaslı bacakları vardır. Çok daha küçük olmasına karşılık, pirenin bacakları da, kaçmayı kolaylaştırmak amacıyla, son derece güçlü kaslara sahiptir. Eğer insan bir pirenin çevikliğine sahip olsaydı, yirmi metrelik atlayışlar yapabilirdi. Sineğin bacaklarının ucunda, yapışkan tüylerle kaplı, yumuşak bir bölüm vardır.
Bu tüylerin yardımıyla sinek düz pencere camlarına kolaylıkla tırmanabilir ya da tavanda yürüyebilir. Su böceklerinin bacaklarında da kalın ve sert kıllar bulunur. Bunlar son derece hızlı hareket ederek kürek işlevi görürler. Buna karşılık su örümcekleri uzun ve hafif bacakların ve su geçirmez bir madde salgılayan tüylerin yardımıyla bataklıklar üzerinde yürürler. Peygamberböceği ise bacaklarını dua ediyormuş gibi birbirine bitişik tutar ve bunlardan büyük böcekleri avlamak için yararlanır. Danaburnu yer altında derin tüneller kazar ve yolu üzerindeki bitki köklerini kemirir.Böceklerin ağız yapısı çiğneyici, kesici, emici, delici olabilir. örneğin çekirge ve tırtıl.