Bomba Nedir
Bomba Canlı ya da cansız hedeflere atılan patlayıcı savaş aracı, öteki savaş malzemelerinden farklı olarak bomba, adını biçiminden ya da etkisinden değil, kulakları sağır e,den gürültüsünden almıştır. İlk bombanın 1376’da Venedik’de yapıldığı sanılmaktadır. 15. yüzyıla doğru da bu yeni silaha çıkardığı gürültü nedeniyle bomba adı verilmiştir (bum diye patlaması yüzünden).
Başlangıçta bomba içi boş bir yuvarlaktı. Demir ya da bakırdan yapılır, içine barut konurdu. Kulakçık denilen fitilli bir ateşleme parçası vardı. Bombayı havanın ağzına yerleştirmek için kulakçıklardan yararlanılırdı.
Bu bombalarla yapılan ilk savaş MĞziĞres kuşatmasıdır. Bu tarihten sonra piyadeler için özel bir bomba yapılmıştır. Fırlatmayı kolaylaştırmak için çoğunlukla ipten bir ağla sarılmış olan bu bombalar, demirden saplarıyla kapılara ya da duvarlara saplanıp patlarlardı. Bunları fırlatacak olanlar uzun boylu, güçlü kuvvetli erler arasından seçilirdi. Böylece bombanın uzun bir mesafeye atılması sağlanırdı. Zamanla bomba oldukça gelişti. Savaş malzemelerindeki değişikliğe uygun bir gelişme gösterdi. Topl a, havanla mancınıkla atılan türleri yapıldı.
Patlama, basınçlı, çarpmalı ya da zaman ayarlı bu fitilin etkisiyle oluyordu. Ancak geneldi bir ilke ge-çirliliğini koruyordu: Bombada belirli miktarda patlayıcı bir maddenin ve bir ateşleme düzeninin bulunması gerekiyordu (bugün patlayıcı olarak tritol kullanılmaktadır), ikinci Dünya Savaşında uçaklarla yapılan bombardımanlar savaş tarihinde yeni bir aşama sağladı. Uçaktan ilk kez bomba atma işlemi 1 Kasım 1911’de Libya’da Türk-Italyan savaşı sırasında italyanlar tarafından gerçekleştirildi. Ancak atılan ikişer kiloluk üç bomba fazla tahribat yapmadı. Son dünya savaşında İngilizler en büyük bombayıyaptılar. Büyük Slam adı verilen bu bombanın ağırlığı 10 ton kadardı ve bir adayı dümdüz edecek güçteydi.