Bira ve Mayası Nedir
Bira Arpa maltı ve şerbetçi otundan mayalandırma yoluyla elde edilen hafif alkollü içki. Çok eskiden beri bilinir. MÖ. III. bin yılıfida Mezopotamya ve Mısır’da yapılan birayı Yunanlılar, Romalılar, Galyalılar ve Cermenler de bilirlerdi. Bira yapımında şerbetçiotu XII. yy’da kullanılmaya başlandı. Bugün önemli bir sanayi kolu durumuna gelen biranın yapımındaki yöntem genellikle her yerde aynıdır: önce arpa maltı öğütülür, sonra beyaz bira için 110°C’de ısıtılır.
Bu işlem sonunda maltta bulunan diyaztaz, nişastah maddelerin mayalaşmasmı ve deeksıirin ile maltoza dönüşmesini sağlar. Bundan sonra, arpa şırası filitre-lerden süzülür küspesi ayrılır; şerbetçiotu katılarak 2 saat kaynatılan şıra yeniden süzülür, sonra büyük kaplarda 5°C’ye kadar soğumaya bırakılır. Burada 1,5-2 ay kadar dinlendirilir. Bu sırada karbon gazı bira köpüğünün oluşmasını sağlar. Son olarak süzülen bira fıçılara, koyu yeşil ya da kahverengi şişelere konur. Kullanılan birçok bira türü vardır.
Ençok bira üreten ülkeler ABD, Batı Almanya, ingiltere, SSCB ve Fransa’dır. Çekoslavakya, Belçika, Danimarka dışarıya bira satan ülkelerdir. Türkiye’de ilk bira fabrikaları Ankara’da Gazi Çiftliği’-nde ve istanbul’da (Mecidiye-köy) Tekel idaresine ait olarak kuruldu. Daha sonra bira üretimine özel sektörde (Tuborg, Efes Pilsen, Erciyes) önemli ölçüde katıldı.