Atatürkün Tarım Alanında Yaptığı Yenilikler Nedir

      01.12.2019
      4.558
      Atatürkün Tarım Alanında Yaptığı Yenilikler Nedir

      Atatürkün Tarım Alanında Yaptığı Yenilikler Osmanlı Devleti zamanında halkın yüzde 80’i tarımla uğraşıyordu ve milli gelirin önemli bir kısmı tarımdan elde ediliyordu. Batılı ülkeler modern usullerle tarım yaparken, ülkemizde ilkel yöntemlerle toprak işleniyordu. Cumhuriyet idaresinin üzerinde önemle durduğu bir konu da tarımın geliştirilmesi olmuştur.

      Atatürk, “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüsüdür. O hâlde herkesten daha çok refah, mutluluk ve servete müstahak ve lâyık olan köylüdür.” diyerek yüzlerce yıl ezilen köylünün gerçek değerini ifade etmiştir.

      Tarımı düzenlemek için her şeyden önce köylünün durumunu iyileştirmek gerekiyordu. Hükümet bu düşünceye dayanarak köycülük siyasetinin esaslarını şöyle belirledi:

      -Toprağı olmayan köylülere toprak verilmesi
      -Köylüden ağır vergilerin kaldırılarak maddi açıdan güçlenmesinin sağlanması
      -Köylünün üretim imkanlarının arttırılması
      -Köylünün bilgi ve görüşünü yükseltecek tedbirlerin alınması

      Tarım kesiminde çiftçinin durumunu güçleştiren etkenlerden biri de vergi yükünün ağır olmasıydı. Aşar vergisi, Osmanlı döneminde çiftçinin devlete ödediği bir vergiydi. Çiftçi kesimi ürününün onda birini devlete vermek zorunda olduğu bu vergiyi ödemede büyük güçlük çekiyordu. Cumhuriyetin ilk yıllarında Aşar vergisi, genel bütçe gelirinin yüzde yirmi beşini oluşturuyordu. Cumhuriyet Hükümeti cesur bir kararla 17 Şubat 1925’te Aşar vergisini kaldırdı. Böylece tarımsal gelişme için iyi bir ortam hazırlanmış oldu.

      Tarımsal üretimi artırmak için yeni ve gerçekçi önlemler alındı. Bu önlemler doğrultusunda köylü ve üreticiye tohum, fidan, damızlık hayvan ve borç para verildi. Köylünün her açıdan ihtiyacının giderilmesinin amaçlandığı 1929’da Tarım Kredi Kooperatifleri kuruldu. Örnek çiftlikler, fidanlıklar ve haralar oluşturuldu. Ülkemizin iklimine uygun yeni ürünler yetiştirildi. Traktör kullanımını yaygınlaştırmak için Hükümet, mali ve yasal düzenlemeler yaptı. Ziraat Bankası’nın verdiği kredi koşulları kolaylaştırıldı. Pulluk kullanımı yaygın hale getirildi.

      Yurdumuzun her bir yöresinde şeker pancarı, Karadeniz Bölgesi’nde çay, Güney bölgelerimizde turunçgiller yetiştirilmeye başlandı. Türkiye’nin gelişmiş bir tarım ülkesi haline gelebilmesi için orta dereceli ziraat okulları açıldı. Ziraat uzmanlarının sayısını artırmak için Avrupa’ya öğrenciler gönderildi. 1933 yılında Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsü açıldı.

      2 Haziran 1929’da topraksız çiftçiye toprak dağıtılması hakkında bir kanun kabul edildi. Ancak bu kanun, kişilere ait toprakların ve hazine topraklarının tam olarak belirlenememiş olması nedeniyle uygulamaya konulamadı.

      Hayvancılık ve ormancılığın geliştirilebilmesi içinde önemli tedbirler alındı. Hayvancılığın geliştirilmesi için çiftliklerin kurulmasına başlandı.

      Gazi Orman Çiftliği’nin kurulmasında Atatürk bizzat işin başında yer aldı. Silifke Tarsus ve Dörtyol’da da çiftlikler kuruldu. Bu çiftliklerin modern tarımın yerleşmesine büyük katkıları olmuştur.

      YORUMLAR

      1. İSİMSİZ dedi ki:

        TEŞEKKÜRLER

      2. sıla nur dedi ki:

        srsdığım şey bu değildi

      3. enes dedi ki:

        güzel fena değil

      4. ikra dedi ki:

        ben madde halinde istiyorum ama o bana yazı veriyor

      5. melek dedi ki:

        işime yaradı

      6. YASEMİN dedi ki:

        ALLAH RAZI OLSUN KİMSE ÇOK GÜZEL HAZIRLAMIŞ ÇOOOK İŞİME YRADI SAĞOLASIN

      7. esra dedi ki:

        tşk işime yaradı

      8. aslı dedi ki:

        çok iyi birşey

      9. ela dedi ki:

        çok sağolun sayenizde tatil ödevim bitti

      10. alara dedi ki:

        bence çok iyi ama feciuzun o yüzden bende fotokobi çektirmek zorundayım uuuuuuuuuuuuuuffffffffffffffffffffff

      11. mehmet dedi ki:

        çok işime yaradı

      12. mehmet dedi ki:

        saaaaaaauuuul çok işime yaradı

      13. hasan dedi ki:

        çok ii oldu

      14. kkkkkkkkkkkk dedi ki:

        güzel işime yaradı ama çok uzun

      15. rüya dedi ki:

        tşkrlr ödwm btti:);) =)