Beslenme Nedir
Beslenme Canlı varlıklariçin gerekli yapı ve enerji maddelerini alma, sindirme ve artıklarını dışarı atma işleıru.. Büyümek ve çoğalmak için her canlı kendine özgü hücre, doku ve organlar yapmak zorundadır. Bunun için gerekli olan organik ve inorganik maddeler beslenmeyle sağlanır. Alyuvarlar, deri, kıllar, bağırsak iç duvarı sürekli olarak yenilenir.
Beslenmenin bir bölümü bu kaybolan maddeleri yerine koyar. Beslenme organizmanın çalışması için gerekli enerjiyi de sağlar. Bu, günde ortalama 2400-3000 kaloridir; bu miktar küçük bir bebek için 1500 kalori, kas gücüyle çalışan bir işçi için 4000 kaloridir. Bu enerji yağ, şeker ve protein gibi besinlerle sağlanır. Beslenmede bu maddelerin yanısıra su, madensel tuzlar ve vitaminler de gereklidir. Hayvanlar ve yeşil bitkilerin yaşaması için su en önemli besin kaynağıdır. Böyle yapıcı olmayan organizmalar sürekli bir su akımı içinde yaşamak zorundadırlar.
insanda dengesiz beslenme sonucu bir çok hastalık ortaya çıkar. Bunlardan şişmanlık çok beslenmeye ya da hormon buzukluğuna, aşırı zayıflık ise besin yetersizliğine ya da bağırsaklardan besinlerin emilme bozukluğuna bağlı olabilir. Az gelişmiş ülkelerin insanlarının çoğunda beslenme yetersizliği vardır. Bugün dün-yada her üç insandan biri açlık çekmektedir. Özellikle protein eksikliğinden kvasiorkor hastalığı görülebilir, özellikle küçük çocuklarda vitaminler ve iıiaaensel tuzlar beslenmede son derece önemlidir. D vitamini ve kalsiyum eksikliği olan çocuklarda raşitizm, C vitamini eksikliğinde iskorbit hastalığı oluşur.