Bergama Nedir
Bergama İzmir iline bağlı ilçe ve aynı adı taşıyan ilçe merkezi. Yüzölçümü 1688 km2; ilçe nüfusu 38 ölçümü 1688 km2; ilçe nüfusu 102.554, merkez nüfusu 44.321 (1990), köy sayısı 119’dur. Il merkezine uzaklığı 108 km’dir. Eski adı Pergamon olan Bergama’nın kuruluşu Ege Uygarlığının başlangıç dönemlerine dek uzanır. Pers, Makedonya ve Helen çağlarını yaşayan kent, uzun yıllar Bergama Krallığı’run başkenti olma konumunu korudu (MÖ 263-133). Roma döneminde imparatorluğa bağlı bir eyalet durumuna getirildi (MÖ 133-MS 395).
İmparatorluk ikiye ayrılınca Bizaıs sınırları içinde kalan BergamL, gittikçe önemini yitirdi (395-1306). 716’da Arap ordularınca yağmalandı ve 1306′ da Kare-sioğulları Beyliği’nin yönetimine geçti. 1341’de Osmanlı topraklarına katılan kent XIV. ve XV.yy’larda az da olsa bir canlanma gösterdi. 1919’da Batı Anadolu’ya asker çıkaran Yunanlılar Bergama’ya da girdiler. Eylül 1922’de Türk ordularınca geri alman kente Yunanistan’dan gelen Türk göçmenler yerleştirildi. Günümüzde zengin tarihsel yapıları ile yurdumuzun önemli bir turizm merkezi durumundadır. Cumhuriyet’e dek yapılan kazılarda ele geçen tarihsel eserlerden bir bölümü yurt dışına kaçırılmıştır. Daha sonra çıkarılan eserler ise ören yerinde ve Bergama Müzesi’nde sergilenmektedir.
Bergama Akropolisi’nde bulunan iki taş balta bu bölgenin tarih öncesi çağlardan beri yerleşime konu olduğunu göstermektedir. Bergama’da bulunan ve ortaya çıkarılan tarihsel eser ve yapılar çoğunlukla Helen, Roma ve Bizans dönemine ilişkindir. Helen çağı eski eserleri arasında Saray, Athena Tapınağı, kütüphane, tiyatro, Zeus Sunağı, Yukarı Agora, Aşağı Agora, Demeteı Tapınağı, Hera Tapmağı ve çok sayıda heykeller; Roma çağı eski eserleri arasında da Kızıl Avlu, Tiyatro, Amfiteatr, Tra-ianus Tapınağı, Dionysos Tapınağı, tiyatro ve anıt mezarlar vardır. Bizans dönemine ilişkin yapılar yoktur.