Diş Beyazlatma Yöntemleri Nedir
Dişlerdeki yapısal renk bozukluğu ve koyu bir renk tonu, Bleeching adı verilen diş beyazlatma işlemi ile beyaz görünüme kavuşturulabiliyor.
Daha beyaz dişlere sahip olmayı istiyorsanız bleeching işlemini tercih edebilirsiniz.
Ancak doktorunuz bu işlemi uygulamadan önce diş yüzeyinin temiz ve lekesiz olmasına dikkat edecektir.
Diş renginin yapısal olup olmadığına karar verildikten sonra işlem uygulamaya geçilir.
Bleeching işlemine doktorunuz ile karşılıklı verilen karar sonrasında dişlerin ölçüsü alınır.
Ölçüler ile şekillenmiş modellere ilaç konulması için şineler (kılıflar) hazırlanır.
Bu şineler içine ilaç konularak yalnızca gece uyurken dişlerin üzerinde olması gerektiğinden dişlere geçirilir ve beş gün süreyle uyumadan önce uygulanır.
Ancak bu işlem gebelik döneminde uygulanmamalıdır.
Dişlerimiz nasıl beyazlar?
Sigara ve kahvenin oluşturduğu lekelerden kurtulmak istiyorsanız bunları yapmayı unutmayın
1.Lekeleri azaltmak ya da önlemek için dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın.
2.Beyazlatıcı içeren diş macunlarını deneyin. Reklamlarda sık sık gösterilen dişmacunlarının hepsi dişlerinizi kısmen beyazlatıyor ve tam bir tedavi sağlamıyor. Diş macununuzun dişleri beyazlattığına dair klinik olarak test edilip edilmediğine dikkat edin. Çok az beyazlatıcı dişmacunu bu tür testlerden geçiyor. Beyazlatıcı olduğu iddia edilen bu macunlar dişlerinizi aşındırabilir, dişlerinize zarar verebilir ya da dişlerinizi hassaslaştırabilir.
3.Yiyeceklerin ya da sigaranın yol açtığı lekeleri yok etmek için düzenli olarak diş doktorunuzda diş temizliği yaptırın.
4.Evde ya da dişhekimine giderek dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Diş hekiminin muayenehanesinde uygulanan ışıklı beyazlatma işlemi ekonomik ve hızlı bir sonuç verir ve dişleri önemli ölçüde beyazlatıyor. Ancak, bu işlemi her yıl sürekli yaptırmanız gerekiyor. Evde beyazlatma için diş hekiminiz tarafından hazırlanan özel ağız plakları da kullanılıyor. Genellikle iki hafta boyunca günde birkaç saat veya gece boyunca plak takılıyor. Dişlerinizde yeni lekelenme oluştuğunu fark ederseniz, lekeleri çıkarmak için bir veya iki gece boyunca ağız plağını beyazlatıcı jel sürerek takmanız gerekiyor.
5.Ayrıca dişlerinizi bembeyaz göstermek için porselenden imal edilen kaplama yaptırabilirsiniz. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) yapıştırılır. Bunlarla dişleriniz parlak görünüyor. Ancak, bu uygulama diğer yöntemlere göre bir hayli pahalı
Çileğin suyu ile diş temizliği , yapmanın dişlerin beyazlamasına yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?
Saf karbonat da dişlerin beyazlamasına fayda sağlar.
Fazla asitli gıda tüketenlerde asidin dengelenmesine yardımcı olur.
Önemli sayılacak durumlarda, ilk izlenimin sonuca çok büyük etkisi olduğu kesindir. Bir iş görüşmesi nden tutun, arkadaş ortamında gezip tozmaya kadar bir çok alanda insanlarla karşılaşır, muhabbet eder ve yüzümüzle birlikte en çok dikkat edilen dişlerimizi de sergileriz adeta. İnsanlar dişlerine verdikleri önem ile saygı kazanıyor veya kaybediyorlar. Durum böyle olunca, günden günde dişlerinizin beyazlığına ve temizliğine dikkat etmek için yeterli özeni göstermeniz gerekiyor.
Dişler nasıl beyazlar ?
Dişlerimiz 3 katmandan oluşuyor, mine isimli en üst katman yiyecek ve içeçeceklerin etkisiyle renk tutabiliyor. Yani aslında mine tabakası rengini değiştirmiyor da, üzerine bir renk tabakası oluşturuyor. Diş beyazlatma (bleaching) işlemi ise çeşitli kimyasallar kullanarak dişetlerinize ve asıl mine tabakasına zarar vermeden kirli tabakayı derinlemesine sökmekte. Dişlerinizi her ne kadar düzenli fırçalasanız da, yıllarca oluşan bu renklenmeyi kısa sürede söküp atamayabilirsiniz. Bu nedenle klinikde diş beyazlatma yöntemi ile 1, 2, 3 seansta dişlerinizi istediğiniz kadar beyazlattırabilir, parlak ve tertemiz dişlere sahip olabilirsiniz.
Dişler nasıl beyaz kalır ?
Dişlerinizi beyazlattıktan sonraki ilk 2 hafta, tekrar renklenmeye en çok müsait olduğu zamandır. Bu 2 hafta boyunca “genellikle” gıda renklendiricisi kullanılmış yiyecek içecek, kola, fanta, vişne suyu, nar suyu, kayısı suyu, sigara, çikolata alkollü içecekler kullanılmamalı. Aslında, bu sürecin sonunda da bu tür renklendiricili özellikle çay, kahve, sigara üçlüsünden uzak durmanız yapılan diş beyazlatma işlemini daha uzun yıllarca aynı renkte tutmaya yardımcı olur.
Kimler dişlerini beyazlattırabilir ?
Aslında tam bir alt yaş sınırı yokdur ama diş gelişimini tamamlamış 12 yaşından büyük her hangi bir diş minesi sorunu yaşamayan kişiler için uygundur.
Diş beyazlatma işlemi yapılmadan önce “niçin daha beyaz dişler ?” sorusunun cevabını da hazırlamanız gerekiyor. Çünkü beyaz dişlere sahip olabilmek çoğu zaman bir estetik kaygıdan dolayı oluşmaktadır. Aslında genele oranla beyaz sayılabilecek bir diş rengine sahip kişilerin daha da beyaz dişlere sahip olmak istemeleri durumunda psikolojik bir yardım almalarını önermektedirler (dişhekimleri). Bu durumu cidden kafaya takıp paranoya seviyesine getirenler var.
Dişlerinin mine tabakası zarar görmüş hastalara diş beyazlatma uygulanamaz. Diş yüzeyinde az da olsa bir aşındırma gerçekleştiği için zayıf diş mine tabakasına sahip hastalar beyazlatma işlemi sonucunda dişlerinde aşırı hassasiyet ve dişlerin üşümesi gibi sorunlarla karşılaşacaklardır. Aşırı hassasiyet ve üşüme gibi sorunlar yaşamaya başladığınızda hemen bir dişhekimine görünmelisiniz.
Ancak tamamen sağlıklı bir diş yapısına sahip kişilere diş beyazlatma uygulanabilir.
Dişler asıl rengini niçin kaybeder ?
Dişlerimizin rengini kaybetmesi, sararması ilk etapta yediğimiz içtiğimiz alkollü, kafeinli (çay, kahve, kola), renklendiricili (vişne suyu, kırmızı şarap, nar suyu) sigara ve diğer tütün ürünleri nedeniyle diş minesi renginde bozulmalar gerçekleşebilir.
Fakat bunların yanı sıra küçük yaşta alınan bazı ilaçlar da ileride dişlerinizin sararmasına sebep olabilir. Bazı antibiyotikler bu konuya örnek gösterilebilir. O nedenle hayati önem taşıyan antibiyotik ilaçlara gerçekten zor durumda kalınmadıkça başvurulmaması gerekmektedir.
Şehir şebekesi suyuna katılan aşırı Florür ‘de dişlerinizin renginde bozulmaya neden olabilir. Bunun yanı sıra suda bulunan diğer ağır metallerde dişlerinizde diş taşı oluşuma sebebiyet vermektedir.