Basım Nedir
Basım Bir yazının, resmin ya da çizimin kâğıt karton, kumaş muşamba ve basıma elverişli başka maddeler üzerine makinelerle, renkli ya da renksiz basılması işlemine verilen ad. Eski çağlardan bu yana belirli bir uygarlık düzeyine erişen bütün toplumlarda değişik yöntem ve araçlarla işaret ya da görüntülerin çoğaltılması sağlanmaya çalışılmıştır. Mısırlılar, Asurlular, Babilliler ve Romalılar paralarının üzerine ya da yazıtlarına yazı yazmak ve görüntüleri kazımak için çeşitli yöntemler kullanmışlardır.
I.ö. 5000 yıllarından bu yana Yakın, Orta ve Uzak Doğuda damga biçimindeki kalıplar kullanılmış, bunlarla kimi resim ve işaretler basılmıştır. Çin’de de çok eski dönemlerde, desen ve harf basmak için boya sürülen tahta levhalar kullanılmıştır. Bunlar 13. yüzyılda ortaya çıkan tahta kalıp (ksilografi) basımının öncüleri olmuşlardır. Yazının I.ö. 4000 yıllarına doğru kullanıldığı sanılmaktadır.
Kâğıdın bulunmasıyla, basım işi yeni bir nitelik kazanmış, ilkel aletlerin yerini geliştirilmiş yeni aletler almaya başlamıştır. Kâğıt üzerine baskıyı ilk kez Çinliler başarmışlardır. Bugün elde bulunan basılı ilk kitap bunu kanıtlamaktadır. Üzerine ağaç harfler kazılmış tahta kalıplarla basılmış bu kitap Çin’in Kansu ilinde bulunmuştur (866). Ksilografi (tahta kalıp basımı) Avrupa’ya 12 yüzyılda Araplar aracılığıyla ulaşmıştır.