Hidrojen Balonu Nedir

      26.11.2019
      677
      Hidrojen Balonu Nedir

      Hidrojen Balonu: Hava yerine, havadan ondört kez daha hafif olan hidrojen gazıyla doldurulan balonlara hidrojen balonları adı verilir. Fransız fizikçisi J.A.C. Charles tarafından hidrojenle doldurulmuş ilk balonun yapılması havacılık tarihi için çok önemli bir olaydır. Charles’in kullandığı balon kauçuklu kumaştan yapılmıştı. Altında bir sepeti, içinde safrası ve barometresi vardı. Biçimi bugünkü balonlara çok benziyordu. 1783 yılının 27 Ağustos’unda küçük bir deneme balonu uçurduktan sonra Charles, aynı yılın Aralık ayının birinci günü bindiği balonla Paris’de Tuileries’den kalkarak 43 km. ilerideki Nesle kasabasına inmeyi başardı. Bu olay gerçek baloncııluğun doğuşu olmuştur.

      İngiltere’de ilk hava yolculuğu yine hidrojenle dolu bir balonla yapıldı. 1784 yılı 15 Eylül’ünde Tuscan Vincenzo Lunardi, Londra yakınlarında Moorfields’den kalkarak, iki saat onbeş dakika süren başarılı bir uçuştan sonra 38 km. ileride Hertfordshire’de Standon’a indi. ilk balonculuğun belkide en ünlü uçuşu 1785 yılında gerçekleşti. Amerikalı Dr. Jeffries ile Fransız JeanPierre

      Blanchard 7 Ocakta balonla Manş’ı geçtiler. Fransız devriminden sonra balonculuk yeniden canlandı ve XIX. yüzyıl boyunca geniş ilgi topladı. Uçuşları hep profesyonel havacılar yaptı. En önemli uçuş XIX. yüzyıl ortasında yapıldı. Ünlü balon pilotu Charles Green, Ro- bert Holland ve Monck Mason adlı iki yolcusuyla Londra’da Wauxhall Gardens’den havalanarak Almanya’da Nassau’ya indi. Bu 18 saat süren 770 km’lik uçuş rekoru 1907 yılına dek kınlamadı.

      Bu yüzyılın en ilginç uçuşlarından birisi 1862’de gerçekleşti. Ünlü havacı Coxwell’in, bilgin James Glaisher’le yaptığı çok sayıda meteoroloji uçuşlarından birisi az kalsın büyük bir faciayla sonuçlanıyordu. Uçuş sırasında Glaisher baygınlık geçirince balon çok yükselmişti. Elleri donan Coxwell balonunu gaz çıkaran sübabının ipini ancak dişleriyle çekebilmişti. Glaisher 8700 metreye yükseldiklerini ileri sürmüşse de bu yükseklikte yaşanamayacağı için savı kabul edilmemişti.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.