Bakterilerin Yapısı Nedir

      27.11.2019
      1.348
      Bakterilerin Yapısı Nedir

      Bakterilerin yapısı: Canlılar en ilkel olanından, en gelişmiş olanına değin gösterdikleri niteliklere göre insan, hayvan ya da bitki olarak ayrılırlar. Oysa bakterilerde durum değişiktir. Bunlar ne bitki, ne de hayvan diye nitelenebilirler. Bakteri tek bir hücreden oluşur. Kimi türlerde bakteriler birbirleriyle birleşerek uzun zincirler biçiminde görülseler bile, bu durum bir- hücreli olma özelliklerini ortadan kaldırmaz. 

      Elverişli ortam bulduklarında hızla çoğalabilen bakteriler birkaç saat içinde geniş bir alana yayılabilirler. Gelişme yayıldıkları ortamda besin tükeninceye dek sürer. Üreme hücrenin ortadan ikiye bölünmesiyle gerçekleşir. Bu üreme biçimine vejatatif üreme denir. Kimi bakterilerde görülen hücrenin etrafının bir kabukla kaplanması (sporlaşma) bakterinin olumsuz koşullar karşısında başvurduğu bir korunma yöntemidir.

      Bakterilerin dış zarları çok serttir. Bu zar soyulduğunda geriye kalan protoplast hemen bir yuvar biçimini alır» Bakteri bu durumda yaşamını sürdürse bile üreme özelliğini yitirir. Bölünme sırasında hücre dış zarı tam ortadan içeriye doğru uzayarak hücrenin iki eşit parçaya bölünmesini sağlar. Bakterilerin üremelerini (dolayısıyla hastalığın yayılmasını) engellemek için kullanılan penisilin, bakteri hücresinin dış zarını eriterek üremeyi durdurmakta kullanılır. Hücrenin dış zarının altında direnci daha az olan ikinci bir zar vardır. Sitoplazma zarı adı verilen bu zarda çeşitli enzimler bulunur. 

      Sitoplazma su ya da besinlerin hücre içine giriş çıkışlarını düzenler, iki zar arasında yumuşak bir protoplazma kitlesi yer alır. Bakteri hücresindeki çekirdeğin etrafında üreme, kalıtım ve diğer özellikleri bütünüyle göstermesine karşın hayvan hücresinin tersine, çekirdek zarı bulunmaz. Sitoplazma içinde besin deppları olduğu sanılan tanecikler vardır. Boyama işlemi sırasında kolayca gözlenebilen tanecikler bakterinin türünün tanınmasını sağlar, örneğin difteri basilinde bulunan volutin tanecikleri bu bakteriyi diğerlerinden ayıran önemli bir özelliktir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.