Güç Nedir
Güç; Fizikte birim zamanda yapılan işe güç denir. Bir kuvvet bir cisme yer değiştirtiyorsa olaya iş denir. Bu işin büyüklüğü işin meydana gelmesi için gerekli süreye bağlı değildir. Sadece kuvvetin şiddetine, cismin yer değiştirmesine ve kuvvetle yer değiştirme arasındaki açıya bağlıdır, örneğin iki eşit yükü belli bir yüksekliğe kaldıran iki kişinin yaptığı iş, harcadıkları zamanlar farklı bile olsa aynıdır.
Uygulamada bir işi çabuk yapmak önemlidir. Bu nedenle belli bir işi en kısa /amanda yapan ya da bir diğerine göre aynı zamanda daha çok iş yapan makineler tercih edilir. Güç, bir insan ya da bir makinenin çalışma ritmidir.
Güç, insan ya da makine tarafından belli bir zamanda örneğin bir saatte ya da bir saniyede yapılan bir iş olarak ölçülür. Fizikte işin birimi jul, zaman ise saniye cinsinden ölçülür. Güç birimi saniyedeki jul sayıdır. Bu birime İngiliz fizikçisi James Watt’m adından dolayı vat denilir. James Watt (1736-1819) endüstride kullanılmaya uygun gelişmiş ilk buhar makinesinin bulucusudur. Vat saniyede bir hektogramı 1 metre yüksekliğe kaldırmak için gerekli olan güce eş değerdir. Vat makinelerin normal güçlerine göre oldukça küçük bir birimdir. Bu yüzden vatın katları yani kilovat (1000 vat), megavat (milyon vat) ve gigavat (milyar vat) ya da beygir gücü ve saniyede kilogrammetre kullanılır.
Taşıt motorlarında bir de taşıt vergisine ölçü olan güçten söz edilir. Bu güç kolayca ölçülen veriler üzerine dayanan bir vergi oranı belirlemek için geliştirilmiştir. Silindir sayısı ile toplam silindir hacmini göz- önüne alan bir formülle hesaplanır. Bu güç motorun gerçek gücünü yansıtmaz. 1100 santim- etreküplük 4 silindirli bir motorun gücü bu açıdan 14 beygirdir. Oysa dakikada 5 200 devir yaparak 50 beygir gücü (ya da modele bağlı olarak daha fazla) açığa çıkartır.
Güneş, Dünyanın her metrekaresine belirli bir miktar güç verir. Bu enerji, aynalar yardımıyla bir yerde toplanabilir ve ısı kaynağı olarak kullanılabilir. Fakat bu yöntem fazla kullanışlı değildir.
Güneş enerjisinden, Güneş pilleri yoluyla, doğrudan doğruya elektrik elde etmek de mümkündür. Güneş pillerinin birçoğu bir araya getirilerek elektriksel güç de elde edilebilir. Fakat bu yöntem pahalı olduğundan ancak bazı özel durumlarda kullanılır. Uzay gemileri ve uydular, fotoğraf makinelerini ve haberleşme araçlarını çalıştıran elektriği Güneş pillerinden elde ederler.
Enerjiyi bir şekilden diğerine çeviren bir çok aygıt yapılmıştır. Motorlar da güçleriyle iş yapmayı sağlayan aygıtlardır. Birçok motor, yakıtın enerjisini ısı enerjisine çevirir. Sonra da bu ısı enerjisi mekanik enerjiye dönüşür.
Buhar makineleri, bu konudaki en önemli aygıtlardır. Ancak günümüzde, daha verimli olan içten yanmalı motorlar kullanılmaktadır. Buhar makineleri kömürü yakarak sıcak su elde etmeyi sağlarlar. Buradan elde edilen buhar ise, bir pistonu aşağı ve yukarı hareket ettirir. Pistonun hareketi makineyi döndüren mekanik gücü üretir. Buharla işleyen bir başka aygıt buhar türbinidir.
Mekanik enerji, elektrik enerjisi eldesinde de kullanılabilir. Bu iş, dinamo veya üreteç (jeneratör) denilen makineyle yapılır. Bir elektrik santralında bu tip makinelerle elektrik üretilir. Mekanik enerji de buhar makinelerinden gelir. Suyu ısıtıp buhara dönüştüren enerji de bir yakıttan veya nükleer reaktörden alınır. Az bir miktar nükleer yakıttan çok fazla miktarda ısı enerjisi elde edilir. Yüzde yüz verimli olan bir makine yapılmamıştır. Çünkü bütün makinelerin parçaları arasında sürtünme olmaktadır.