Deniz Canlıları ve Balık Çarpması Nedir
Denizyıldızı ve denizkestanesi gibi derisi dikenli deniz hayvanlarıyla olan temas sonucu diken batması durumlarında ilk önce dikenlerin hemen çıkarılması gerekir. Dikenlerin üzerine sirke dökülürse yüzeysel dikenler erir. Ardından bölge bol suyla yıkanmalı, ağrı kesici ve kortizonlu merhemler uygulanmalıdır. Yaranın günde birkaç kez sirkeyle yıkanması ya da sirkeyle ıslatılmış bezle kompres yapılması da iyi gelir.
Zehirli deniz anası çarpmalarında hayvanın dokunaçları keskin bir bıçak yardımıyla vücuttan çıkarılır, yaralı bölgeye 30 dakika boyunca yüzde 50’lik sirke çözeltisiyle kompres yapılır. Daha sonra suyla yıkanır ve merhemler sürülür.
Vatoz, iskorpit gibi çarpan balıkların hem batıcı hem de zehirli olan dikenleri genellikle ayak ve bacaklara saplanarak çoik ağrı veren yaralara yol açar. Ağrı 1 saat içinde doruik noktasına ulaşır. Bitkinlik ve terleme, kasılmalar, bulantı görülebilir. Yarada varsa dikenler temizlenmeli, bölge yıkanarak sokulan alan üstünden zaman zaman gevşetilen sıkı bir turnike uygulanmalıdır. Diğer sokmalarda olduğu gibi bölgeye antiseptik, ağrı kesici ve antihistaminik merhemler sürülmesi yararlıdır.