Bebeklerde Kansızlık Nedir
Alışılmamış bir solukluk söz konusu ise o zaman doktora başvurulmalıdır.
Yüzün renksizliğinden çok mukozaların renksizliği anemi belirtisidir. Dudaklar, dişetleri, gözün iç kısmına bakıp renksizlik görülürse, o zaman kansızlık var demektir. Anemi çocukta yorgunluk yapar, iştahını kapatır, çabuk nefes nefese bırakır. Gelişme ve büyümeyi olumsuz yönde etkiler, zeka gelişminide etkiler.
Kansız çocuğun kan rengi normalden daha az kırmızıdır. Hemoglobini azalmıştır. Hemoglobinin görevi oksijeni ciğerde tutup oradan dokulara taşımaktır.
Çocukta kansızlık en çok 4 ay ile 2 yaş arası görülür. Sebebi de demirden yoksun bir beslenmedir. Demir hemoglobinin büyük bir kısmıdır. Anne ve inek sütünde yeterli demir yoktur. Bebeğe yeterli demir vermek gerekir. Suni mamalarda demir ilavesi bulunur.
Yeni doğmuş ve anne sütüyle beslenen çocuk anemiye yakalanmaz, çünkü anne karnından demir depolanmış olarak çıkar. Erken doğmuş bebeklerin sorunu bir demir deposunu oluşturamamış olmalarıdır. İkizlerde de bu sorun olur, çünkü demiri paylaşmak zorunda kalırlar.
Bazen ishal mikrobik bir hastalık da anemiye yol açabilir. Bazı bebeklerde hiç akla gelmeyen bir anemi nedeni de fark edilemeyen kanamalardır. Bebeğin kakasının çok soluk renkte olmamasına dikkat edilmelidir.
Bir de ırsi hastalıklar vardır: bunlarda alyuvarlar çok zayıftır, alyuvarlarla ilgili 100 kadar hastalık sayılabilir. Bazı ilaçlar da akyuvarları yok edebilirler. Anemi var ise, doktor kan tahlili yaptırır, bunlar aneminin derecesini, sebebini ortaya çıkarır.