Ateş Nedir

      29.11.2019
      824
      Ateş Nedir

      Ateş, vücut ısınsın günlük oynamalarının üstüne çıkması olarak tanımlanan bir belirtidir. Enfeksiyonlar ateşin en sık nedenlerinden biri olmakla birlikte enfeksiyon dışı nedenlerden de ateş yükselebilir.

      Rektumdan doğru bir biçimde bakılan ateş 38 derece ve üstündeyse çocuk ateşli demektir. Normal ateş sabah 36,5, akşam 37,5 derece arasındadır. Çok yorulmuş bir çocukta akşam 38 derecelik bir ateş olabilir.

      Ateş nedir?
      Bünyenin bir saldırıya karşı kendini savunmasının işaretidir. Bu bir mikrop, bir virüs olabilir ama küçük bebekte yeterli sıvı içermeyen bir beslenme şekli ateş yapar. Çok ısıtılmış bir oda veya susuzlukta ateş yapabilir. (Nem oranı düşük olmamalıdır.)

      Çocuk ateşliyse fakat bunun dışında hiçbir belirti yoksa doktora başvurulmalı mıdır?
      -Çocuk 6 aydan küçükse hemen doktora gösterilmelidir.
      -Ateşi 39 derecenin üzerindeyse doktor gereklidir.
      -Hafif ateş varsa (sabah 37, akşam 38 derece) çocuğun genel durumuna bakılmalı, eğer genel durumu kötüyse doktora gösterilmelidir. Eğer çocuk iyi durumdaysa, ateşini akşam çocuk dinlendikten sonra tekrar ölçün. Ateşi varsa ertesi gün yeni belirtiler ortaya çıkacaktır. -Ateşli bir hastalık sırasında, ateş çok yükselirse doktora haber verin.
      -Doktor bir ilaç vermişse, 2-3 gün sonra ateş düşmemişse telaşlanmayın ama doktora bildirin.

      Doktora başvurmadan önce bütün belirtileri bulun:
      Çocuk kustu mu?
      Vücudunda döküntü var mı?
      Boğazı ve dili ne durumda?
      Kakası normal mi?
      İştahı nasıl?

      Ani ateş çıkarsa fazla telaşlanmayın:
      Çocuklarda ateş büyüklere göre daha çabuk çıkar ve yüksek dereceler görülür. Uzun süre devam eden 38 derecelik bir ateş 40 derecelik bir anjin ateşinden daha tehlikelidir. Bazı çocuklarda ateş çok yükselir, bazılarında daha az ve nadiren yükselir.

      Ateş düşürülmeli mi?
      Bazı anne ve babalar ateş çıkınca onu hemen düşürmek isterler. Çünkü onlar ateşi hastalıkla karşılaştırırlar. Bu tehlikeli bir düşüncedir. Ateş tabi ki çocuğu yorar, 7 yaşından küçük çocuklarda havaleye neden olabilir ama ateş bünyenin normal bir tepkisidir. Ateşin yararı da vardır. Ateş düştüğü zaman çocuk tamamen iyileşmiş demek değildir. Ateş hastalığın yalnız bir parçasıdır. Ateş düşse bile çocuk çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir.

      Ateş nasıl düşürülür?

      Ateşli çocuğun önce üzeri soyulur, ılık su tatbikatı uygulanır, şayet ateş düşürülemezse ateş düşürücü ilaç verilir. Gerekirse ılık su ile banyo yaptırılır. Bütün bunlara rağmen düşürülemezse doktora başvurulur.

      Çok düşük ateş
      Çocuğun bir gün önce 39 derece ateşi varken ertesi sabah 36,5 derece olabilir. Ateşli bir hastalıktan sonra ateşin 1-2gün boyunca 36 dereceye düşmesi normal sayılır.

      Yeni doğmuş bebeklerde özel bir durum vardır
      Şiddetli bir enfeksiyonda ateş normalin altına düşebilir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.