Boğmaca Nedir
Boğmaca hastalığı, üst üste gelen inatçı ve spazmodik öksürük nöbetleri ile karakterize bir akut solunum yolu enfeksiyonudur.
Aşı sayesinde boğmaca az görülmeye başlandı. Doğru aşılanmamış yada hiç aşılanmamış çocuklarda hala vardır. Hem uzun, hem çocuk ve etrafı için yorucu bir hastalıktır.
Mikrop alındıktan sonra, 6-20 günlük bir kuluçka devresi vardır. İlk belirtiler nezle, hafif ateş ve öksürüktür. Öksürük bir türlü geçmez ve şiddetlenir. 15 gün içinde uzun nöbetlere dönüşür. Çocuk öksürük zamanında kızarır, gözleri de yaşarır ve kızarır. Kriz sonunda çocuk sesli bir nefes alır ve ağzından koyu bir sıvı akıtır. Bazen bu, çocuğu kusturur.
Bu krizlerin sayısı değişkendir. Bir gün içinde ne kadar çok öksürük nöbeti olursa, hastalık o kadar ağır geçmektedir. Genelde hastalık 2-3 hafta sürer. Öksürük krizleri yavaş yavaş azalıp biter.
Boğmaca sırasında yüksek ateş olursa, ciğerlerde bir sorun var demektir. Antibiyotikler boğmacada pek etkili olmazlar. Tedavi belirtilerin azaltılması amacıyla yapılır. Öksürük yatıştırılır ayrıca yatıştırıcı ilaçlar verilir. Çocuğa belli saatlerde yemek vermektense, öksürük aralarında, çocuğa istenildiği zaman vermek daha uygun olur.
Bebek Boğmacası (1-1.5 yaş öncesi)
Bu çok ciddi bir durumdur. Çünkü öksürük çocukta uzun nefes kesilmelerine ve çocuğun tıkanmasına neden olabilir. Üç ayın altındaki çocuklar mutlaka bir süre hastanede tutulmalıdırlar. Eğer çocuk boğmacalı biriyle beraber olduysa, ona gamma globulin verilmeli, hastalığa yakalanmaması veya çok hafif geçirmesi sağlanabilir. Antibiyotiklerin hastalık üzerinde bir etkisi olmasa da, bulaşıcılığı önlerler.