Çocuğun Altına Kaçırması Nedir

      01.12.2019
      683
      Çocuğun Altına Kaçırması Nedir

      Enürezi (Altını Islatma)
      Çok sık rastlanan bir belirtidir, erkeklerde daha sıktır. Ülkemizde okul çağı çocukların yaklaşık %20 sinde görülür.

      Çocuğun idrar torbasını kontrol edebilecek yaşa gelmesine rağmen bunu yapamamasına enürezi denir. Çişini tutabilme yaşı çocuktan çocuğa değişir. Enürezi teşhisi konulabilmesi için çocuğun 4-5 yaşına gelmiş olması gerekir. Aynı şekilde anüs kontrolsüzlüğü de bu yaşlardan sonra araştırılmalıdır.

      Bazı çocuklar temizliği hiç öğrenemezler. Bunlarda idrar torbası kontrolü hiç yoktur veya temizlik öğretiminde hatalar yapılmıştır(primer).

      Bazı çocuklar ise temizlenir, çişlerini tutmayı öğrenirler ve tekrar çiş yapmaya başlarlar(sekonder).
      Yeniden çiş yapmaya başlaması iki şekilde yorumlanabilir. Birincisi çocuğun bir önceki aşamaya gerilediği düşünülebilir, altı yeni temizlenmişse bu mümkündür. O zaman bu gerilemeye neyin neden olduğu araştırılmalıdır. Sebepler çok belirli olaylar olmayabilir. Bazen evdeki psikolojik atmosfer çocuğu etkiler veya 3-6 yaşındaki her çocuğun çektiği zorluklar ağır gelir. Örneğin kardeşlerine tahammül etmek, anne ve baba birlikteliğinin dışında kaldığını hissetmek gibi.

      Ama enürezi her zaman bir gerilemeden kaynaklanamaz. Bazen de çocuğun anne babasına ve kardeşlerine gösteremediği saldırganlığın geceleyin ortaya çıkması şeklinde yorumlanabilir. Çocuk altını genellikle gece birkaç defa ıslatabilir. Çoğu zaman bunu gece fark etmez, sabah uyandığı zaman görür. Gündüz altını ıslatan çocuklar da vardır ve bu okulda sorun yaratır. Bu sorunun tedavisi için çeşitli yöntemler vardır:

      -aileye danışmanlık veya aile tedavisi
      -Gece sıvı içirmemek
      -Belli saatlerde çişe kaldırmak
      -İdrar torbasını tutan kasları kuvvetlendirici jimnastik yaptırmak
      -Islaklık olunca çalar saat kullanmak (bunun çok sert bir yöntem olduğu düşünülüyor)
      -Dikkat arttırıcı yada endişe ve stres azaltan ilaçlar vermek veya idrar miktarını azaltan ilaçlar kullanmak.

      Bütün bunların yanında psikolojik açıdan yardım etmek şarttır. Çocuğun, ailenin gayretlerine katılmasını sağlamak çok önemlidir. Doktor idrar torbasının nasıl çalıştığını, gece onu kapalı tutmak için ne yapmak gerektiğini çocuğa anlatır. Beş yaşının üzerinde bir çocuk, takvim üzerinde çiş yaptığı günler bir şemsiye, yapmadığı günler bir güneş resmi yapar. Bu yöntem kısa bir süre sonra faydasını gösterir. Ve takvimdeki güneş resimleri gittikçe fazlalaşır.

      Bazen de bu sorun başka problemlerle birlikte görülür. Duygusal sorunlar ve okulda zorluk çeken bir çocuk, genel bir tedavi görmelidir. Çocuk doktoru bunu, anne ve babalara anlatır. Ve psikologa yönlendirir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.