Kusma Nedir
Yeni doğmuş bebeklerde kusma sık görülür. Sebepleri çok çeşitlidir, zararsız da olabilir, ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Önemli olan kusmanın hangi şartlarla meydana geldiği ve yanında başka hangi belirtilerin olduğunu gözlemlemektir.
Aniden beliren kusmalar:Ateş ve ishal ile birlikte görülen kusma, kulak iltihabı, rino faranjit, gastro-enterit gibi hastalıkların belirtisidir. Menenjit idrar yolu iltihabı da olabilir. Kusmalar su kaybına neden olabilir. Kusmanın yanında ateş yoksa, çocuk yemeği reddediyorsa, karın ağrıyormuş gibi davranıyorsa, kaka yapmıyorsa, bağırsak tıkanması ihtimali düşünülmelidir. Burada acil müdahale gerekebilir.
Tekrarlayan ve geçmeyen kusmalar:Gıdadan kaynaklanan kusmalar nadirdir, ancak çok hızlı emmişse ve hava yutmuşsa bu mümkündür. Kusmanın en çok görülen nedeni sütün geri gelmesi ve yemek borusunun mideye olan bağında şekil bozukluğu olmasıdır.
Stenoz denilen ve çocuğun doğduktan hemen sonra kusmaya başlaması ile ortaya çıkan şekil bozukluğu, ameliyatla düzelir.
Kusmanın nedeni psikolojikte olabilir. Kusma çocuğun annesiyle bir sorun yaşamasından kaynaklanır. Daha büyük çocuklarda kusmanın yanında ortaya çıkan diğer belirtilere bakarak karar vermek gerekir. Kusma, ani ateş, karın ağrısı varsa apandisit düşünülür. Menenjit, sarılık gibi başka hastalıklarda ortaya çıkabilir.