Karbonhidratların Görevleri Nedir

30.11.2019
936
Karbonhidratların Görevleri Nedir

Karbonhidratlar günlük beslenmemizde sıkça yer verdiğimiz gıdalarda bulunur. 

Unlu gıdalar, tahıllar, kuru baklagiller ve ekmekte daha karmaşıktır. Basit karbonhidrat daha hızlı emilir ve kan şekerini ani yükseltir. Karmaşık karbonhidrat ise vücutta basit şeker haline dönüştükten sonra emilir. Bu nedenle kan şekerini daha hafif ve yavaş yükseltir. 

Vücut karbonhidratı enerji kaynağı olarak kullanır. Ancak %1 oranında kanda, karaciğerde ve kaslarda depo olarak bulundurur. Bu depo açlık halinde insanın günlük ihtiyacının yarısını karşılar. Daha sonra ise yağ ve protein depoları kulanılır.

Beyin, sinir sistemi ve alyuvarlar normal koşullarda enerji kaynağı olarak yalnızca karbonhidratlardan glikozu (basit şeker) kullanır. 

Normal beslenmede enerji ihtiyacının %50-55`i karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Enerji demek; hareket demek, çalışma demek ve hayatı normal bir şekilde sürdürebilmek demektir. 

Bu nedenle diyet yapanlardan hiçbir zaman karbonhidratlı yiyecekler aşırı kısılmaz. Ekmeği, tahıl ürünlerini, kuru baklagilleri hergün yaşımıza ve aktivitemize uygun olarak muhakkak tüketmeliyiz. 

3 orta dilim ekmek hafif işte çalışanlar için yeterli olurken, ağır işte çalışanalar, hareketi fazla olanlar bunu 8 orta dilime kadar çıkarabilir.

Pilav, makarna börek gibi unlu gıdaları aktivitesi daha az olanlar dikkatli tüketmelidir. Hergün 3-4 porsiyon gerek pişmiş, gerekse çiğ olarak sebzeler öğünlerimizde yer almalıdır. Meyveyide aşırıya kaçmadan, öğünlerde ve öğün aralarında yakalaşık yarım kilogram tüketebiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.