Yağların Özellikleri Nedir

      02.12.2019
      1.257
      Yağların Özellikleri Nedir

      Yağ yaşam için gerekli temel bir besin öğesidir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklıdır. Protein ve karbonhidrata göre iki kat fazla enerji verir. İhtiyaçtan fazla alınan yağ depolanır. Yetişkin bir insan vücudunda ortalama %18 yağ bulunur. Bu miktar, tam açlık halinde 2 ay yetebilecek enerji sağlar. 

      Yağ metabolizmada önemli görevler yapar. Vücudun yapamadığı bazı elzem yağ asitlerini sağlar. Yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınabilmesi için gereklidir. Vücut iç organlarını kaplayarak korur. Deri altı yağ tabakası da vücut ısısının kaybını önler.

      Yağ yemeklerin başlıca lezzet maddesidir. Hayvansal yağlar, katıdır yani doymuş yağlardır. Et, süt, yumurta, peynir içinde bulunur. Tereyağı, iç yağı ve kuyruk yağıda hayvansal kaynaklı doymuş yağlardır.

      Sıvı yağlar ise bitkisel kaynaklı olup, tekli ve çoklu doymamış şeklindedir. Ayçiçeği, mısırözü, soya fasülyesi, pamuk tohumu çoklu doymamış yağ içerir. Zeytinyağı, fındık yağı, tavuk yağı ise tekli doymamış yağlardır.

      Bitkisel yağların doyurulmasıyla, margarinler yani bitkisel kaynaklı katı yağlar elde edilmektedir. 

      Görüldüğü gibi çok çeşitli yağ bulunmaktadır. Alışkanlıklara, tavsiyelere veya sağlık sorunlarına bağlı olarak herkes kendine uygun yağı tüketebilir. Toplum geneline bakıldığında ise günlük enerjinin yağlardan gelen miktarı %45`e kadar çıkmaktadır. Sağlıklı beslenmede ise bu oran %25-30 olarak önerilmektedir.
      Yediğimiz yağ, elzem yağ asitlerini karşılayabilmeli (balık tüketimi, ve zeytinyağı tercihi söz konusudur) ve yağda eriyen vitaminleri taşıyacak kadar olmalıdır. Fazla tüketilen yağ şişmanlık, kalp damar hastalıkları, kanser riskinin artmasına sebep olur.

      Ölçülü bir yağ tüketebilmek için, kızartma türü yiyecekleri sıklıkla yemeyelim. Et, süt, yoğurt, peynir gibi yiyeceklerin az yağlı olanlarını tercih edelim. Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini az, doymamış yağ içeriği yüksek ürünleri daha çok tüketelim.

      Sonuç olarak; günlük tüketimimizde, 1/3 oranında tekli doymamış, 1/3 oranında çoklu doymamış, 1/3 oranında da doymuş yağ tüketirsek sağlıklı bir beslenme gerçekleştirmiş oluruz.

      YORUMLAR