Yaz Mevsiminde Bebeğin Beslenmesi Nedir
"Bu sene yaz gelecek mi?” derken sıcaklar yakıcı nefesini üstümüzde hissettirmeye başladı. Yüksek nem oranıyla birlikte hava sıcaklığını çok daha bunaltıcı olarak yaşıyoruz. Yaşlılar, çocuklar ve hamileler için dikkatli olunması gereken bir dönem. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıda olmamak, sıvı tüketimini artırmak ve sindirimi zorlamayacak hafif, az yağlı gıdalar tüketmek başta söylenebilecekler.
İlk önce anne sütü
Bebeğiniz 6 aylıktan küçükse ona verebileceğiniz en ideal besin;sütünüzdür.Anne sütü bebeğiniz için en uygun kıvamda ve besin değerlerine sahip olarak istediğiniz an hazırdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik reaksiyonlar çok az görülmektedir. İçerdiği bazı maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur, hastalıklara karşı direncini artırır.Bileşimindeki uygun protein, yağ, karbonhidrat ve enzimler, bebek için gerekli olan besini en iyi şekilde sağlar. Ayrıca anne sütü içerdiği proteinle bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Anne sütü hijyeniktir. “El değmeden” her an, her yerde tüketime hazırdır. Diğer besinler gibi, “dışarıda durunca bozulur mu?” endişesi yaşamadan bebeğinize gönül rahatlığıyla verebilirsiniz.
Bebeğiniz altı aydan büyükse
Bebeklerin sağlıklı gelişimleri için ilk 4-6 ay anne sütü yeterliyken, bu aylardan sonra büyüyen ve gelişen organizmaları için ek gıdalara ihtiyaç duyarlar. Yaz aylarında bebeğiniz için tercih edeceğiniz besinler fazla yağlı, ağır olmayan, enerji ihtiyaçlarını karşılayacak gıdalar olmalıdır. Bebek beslenmesinde ilk verilen katı gıdaların başında elma, şeftali suyu gibi meyve suları ve muhallebiler gelir. Bunları yoğurt, sebze çorbaları, muz elma, şeftali, armut, kayısı, üzüm püreleri izler. 6 aydan sonra yumurta sarısı, et, balık, karaciğer bebeğe azar azar verilmeye başlanabilir. Bebeklere katı gıda verilirken dikkat edilecek en temel noktalar bebeğin yeni tatlara uyum göstermesi sırasında ona yardımcı olmaktır. Onun hassas sindirim sistemini zorlamayacak az yağlı, az tuzlu ve baharatsız hazırlanmış sebze çorbaları öğle yemekleri için idealdir. Alerjik reaksiyona karşı azar azar, denetleyerek ve zaman içinde artırarak yumurta, domates, çikolata gibi gıdaları vermek daha uygundur. Özellikle çikolatayı yaz aylarında çok fazla vermemek daha iyidir.
Temizlik ve sağlık kurallarına dikkat edin
Yaz aylarında çocuklarda ve bebeklerde görülen sağlık problemlerinin başında ishal ve bağırsak enfeksiyonları geliyor. Bu hastalıkların en büyük nedeni temizlik kurallarına uyulmaması ve besinlerin uygun koşullarda saklanmaması. Bebeğini için yemek hazırlamadan önce ellerinizi yıkayın. Hatta bebeğinizle oynarken, uyuturken de ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Eğer biberonla besleme yapıyorsanız, biberonun iyice temizlenmiş olduğundan emin olun. Yaz aylarında açıkta bırakılan biberon mamaları çabuk bozulur ve biberonun içinde kalan az bir miktar veya iyi yıkanmayan biberonda kalan kalıntı, bebeğiniz için risk oluşturabilir. Yine bebeğinizin mamalarını buzdolabında kısa süreli saklayın. Kaşık mama veriyorsanız da aynı uygulamalar söz konusu. Kullandığınız meyvelerin, sebzelerin, taze ve yıkanmış olması gerekir. Gıdayı hazırladıktan sonra hemen çocuğunuza bekletmeden verin.
Daha çok sıvı verin
Yaz aylarında çocukların sıvı tüketiminin % 50 artırılması gerektiğini belirten uzmanlar su, meyve suyu, meyve, sulu ev yemekleri, yoğurt, ayran gibi besinlerin ağırlıklı tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Yetişkinlere göre vücutlarında daha çok su bulunduran bebeklerin katı gıdalara başlamaları ile birlikte su ihtiyaçları artar. 3.aydan itibaren ter bezlerinin daha aktif çalışması yaz sıcaklıkları ile birleşince bebeğin sıvı ihtiyacı fazlalaşacaktır. Su bebeğinizin sindirim sisteminin rahat işleyebilmesi için gerekli bir maddedir.
Bebeğim için ne yapabilirim?
Meyve Püreleri; elma, armut, muz, karpuz, kayısı, üzüm, şeftali gibi bir çok yaz meyvesini çocuğunuza ister sıkarak, ister püre kıvamında, isterse ısırıp, çiğneyebileceği şekilde verebilirsiniz. İyi yıkanmış, kalın kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış olmasına, çürük ezik olmamasına dikkat edin.
Mercimek çorbası; kırmızı veya sarı mercimekten 2-3 kaşık ayıklayıp yıkayın. Az miktarda su ilave ederek pişirin. Köpüğü varsa üzerinden alın. Ayrı bir kapta ½ tatlı kaşığı yağda kavurduğunuz unu mercimeğe ekleyin. Ayrıca içine ince rendelenmiş havuç yada pirinç koyabilirsiniz.
Sebze çorbası; 1 orta boyu patates, 1 küçük kabak, 1 orta boy havuç, 4-5 adet taze fasülye iyice yıkanıp temizlendikten sonra küçük parçalar halinde kesilir. Biraz tuz ve yağ birlikte pirinçte eklenerek pişirilir. Dilerseniz bir orta boy domates de katabilirsiniz. Sonra bu karışımı blenderden geçirerek koyu kıvamlı bir çorba elde edebilirsiniz.
Meyveli yoğurtlar; Yoğurt katı gıdalara geçişte bebeğiniz için ilk tercih ettiğiniz besinler arasındadır. Sindiriminin kolay olması ve bebeğin ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve mineralleri sağlaması nedeniyle süt kadar önemlidir. Yaz aylarında yoğurdu taze meyvelerle karıştırarak tatlandırıp, bebeğinize verebilirsiniz.Çilek, muz, kayısı, şeftali gibi meyveleri ezerek yada küçük parçalar halinde yoğurdun içine katarak kullanabilirsiniz. Ancak sıcak havada süt ürünlerinin daha çabuk bozulduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Muhallebi; Hazır bebek mamalarının yanı sıra bebeğinize pirinç unundan muhallebi yapabilirsiniz ancak bebeğiniz bir yaşından küçükse inek sütü kullanmayın.