Göbek Kordonu Nedir ve Bakımı Nedir

      02.12.2019
      600
      Göbek Kordonu Nedir ve Bakımı Nedir

      Birçok tecrübesiz ve genç anne için bebeğin minik bedeni şaşırtıcı olabilir.Henüz birkaç günlük olan bebeğin bakımı ve temizliği sırasında, çok hassas olan bölgelerle nasıl başa çıkılacağı düşünülebilir.Bu bölgelerin başında da göbek kordonu gelir.9 ay boyunca bebeğinizin yaşamla tek bağlantısı olan bu kordon doğumla birlikte görevini tamamladığından, doğum gerçekleşir gerçekleşmez doktor tarafından kesilecektir.Kısa bir süre sonra göbek üzerindeki son kalıntısı da düşecek olan kordonun temiz ve kuru tutulması bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemli.Göbek kordonu ve bakımı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

      Göbek kordonu nedir, ne işe yarar?
      Bebek dış dünyaya uyum sağlayabilmek için, anne karnında geçirdiği 9 ay boyunca, kendisi için zorunlu olan organ ve sistemleri tamamlar.Bebeğiniz, bu süreçte ihtiyaç duyduğu oksijen, besin, hormon vb. gibi maddeleri göbek kordonu aracılığıyla alır.Plasenta ile bebeğin göbeği arasında bağlantı kuran bu kordonda bebekten plasentaya kan götüren 2 atardamar, plasentadan bebeğe kan götüren 1 atardamar bulunmaktadır.Göbek kordonu damarları birbirleri üzerinde kıvrılarak durur ve üzerlerinde jel kıvamında kalın bir tabaka vardır.Bu tabaka göbek kordonunun baskıya uğramasını büyük ölçüde engeller.

      Bebeğinizin göbek kordonu bakımını yaparken…
      Doğum gerçekleşir gerçekleşmez, doktorunuz kordonu kesecek ve klampe edecektir.9 ay boyunca bebeğiniz için önemli bir organ olan göbek kordonu artık görevini tamamlamıştır.Bebeğiniz ilk soluğunu aldığında onun için çok yeni ve çok önemli olan değişim de gerçekleşmiş olur.Akciğerlere hava gider.O ana kadar göbek kordonuna giden kan akışı yönünü akciğerlere doğru değiştirir.

      Böylece bebeğiniz size olan bağımlılığını koparır ve yaşama sizden ayrı, tek bir beden olarak adımını atar.Doktorunuz göbek kordonunu yaklaşık 2,5 cm göbeğe yakın kısmından keser ve ucunu klampe eder.Bu kalan son parçada yaklaşık 10 gün içinde kararıp kurur ve düşer.Geriye kalan bölgede ince bir deri tabakasıyla kaplanıp, kapanır.

      Nelere dikkat etmeli?
      Uzmanlar göbek kordonunun düşme süresini 1-4 hafta olarak belirtiyorlar.Ama bazı bebeklerde bu olay ilk 5 gün içerisinde de gerçekleşebiliyor.Burada dikkat edilmesi gereken bu bölgenin temiz ve kuru olmasına özen göstermek.Bunu sağlamakta anneye düşüyor.

      -Kordon kalıntısını çekiştirmeyin

      -Bu bölgenin kuru olması çok önemli.Çünkü kalıntı kuruyarak bebeğinizden ayrılacak.Kuruluğu sağlamak için; naylon külot kullanmayın.Çocuk bezinin ön tarafını aşağı doğru kıvırın ve göbeğin açıkta kalmasını sağlayın, idrarla temas ettirmeyin.

      -Doktorunuz bebeğinizin göbek kordonunu temizlemek için ne kullanmanız gerektiğini size söyleyecektir.Günde kaç kere ve nasıl temizleneceğini doktorunuzdan öğrenin.Önerilen temizleme şekli, temizleme maddesine batırılmış steril bez yada pamuğu çevresinden çıkıntıya doğru temizlemektir.Bir elinizle çıkıntıyı incitmeden tutarak, diğer elinizle göbeğin etrafından kordonun kenarına doğru temizleyebilirsiniz.

      -Bölgenin kuru kalması ve enfeksiyon kapmaması için birçok doktor, göbek kordonu tamamen düşene kadar bebeğin yıkanmamasını önerir.Bu süre içinde bebeğinizi silerek temizleyebilirsiniz.

      – Göbekten iltihap yada kan sızıyorsa, göbek çevresinde kızarma, ateş görülüyorsa, enfeksiyon kapmış olabilir.Hemen bir uzmana başvurmalısınız.

      -Doğum gerçekleşir gerçekleşmez kordon, göbeğin birkaç santim üstünden kesilir.Bu bölgede hiç sinir olmadığından bebeğiniz acı duymaz.

      -Göbek bölgesini mümkün olduğunca havalandırarak iyileşmesini hızlandırabilirsiniz.Mevsim ve eviniz müsaitse bebeğinizin tişörtünü bir süre yukarı kaldırabilirsiniz.

      -Göbek kordonu düştükten sonra birkaç damla kan görülse de, yara hızla iyileşir.Ama bu bölgenin hala çok hassas ve enfeksiyona açık olduğunu unutmayın.Tamamen kuruyup iyileşinceye kadar dikkat edin.

      -Bazı bebeklerde bu bölgede granülom denilen yumrular oluşur.Bu durum göbek kordonunun iyileşmesini geciktirebilir.Böyle bir oluşum varsa, göbek kordonu bölgesi açık kırmızı yada pembe bir renk alacak, nemli bir görünüm kazanacak ve kötü kokulu bir akıntı olacaktır.Böyle bir durumda doktorunuza mutlaka başvurun.

      Göbek fıtığı mı? Normal göbek çıkıntısı mı?
      Göbek kordonu düşmeden önce, geçici olarak dışarı fırlayan göbeği fıtıkla karıştırmamak gerekir.Fıtık bebek ağladığında dışarı fırlar, göbek fırlamaz.Küçük bebeklerde sık görülen göbek fıtığı ilerleyen yaşla birlikte kendiliğinden geçer.

      Fıtığın oluşum şekli şöyledir: Doğumdan önce tüm bebeklerin karın bölgesinde kan damarlarının göbek kordonuna ulaşmak için geçtiği bir delik vardır.Doğumdan sonra karın kasları gelişerek bu deliği kapatırlar.Ama bu kapatma bazen zaman alır veya tam kapatamaz.Bu durumda özellikle bebek ağladığında karın kası baskı görür ve ince bağırsağın bir parçası göbek yüzeyini alttan zorlar ve bir çıkıntı oluşur.Bu görünüm endişe verici olsa da çoğu zaman tıbbi bir sorun oluşturmaz.Doktorunuz size bakım konusunda önerilerde bulunacaktır.ameliyat ise çoğu zaman çocuk 6-7 yaşına geldiğinde gündeme gelir.Fıtık içeri itildiğinde girmiyorsa, aniden büyümeye başlarsa, hassaslaşırsa, bebek her ağladığında fırlıyorsa hemen doktorunuza başvurun.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.