Molla Ahmetoğlu Emrullah Ağa (Hacı Hakkı Alkan-Çimiş) (1892-1992)

      08.12.2018
      920
      Molla Ahmetoğlu Emrullah Ağa  (Hacı Hakkı Alkan-Çimiş) (1892-1992)

      1892 yılında Rize’de doğdu. Milli Mücadeleye katılmak için gönüllü yazıldı. Rize’de toplanan gönüllülerle birlikte Trabzon’a oradan Giresun’a vardılar. Giresun’da Topal Osman Ağaya misafir olan Emrullah Ağa Grubu, Topal Osman’ın talimatıyla bir Rum çetecisinin evini basarak yakaladılar. Kuvayı Milliye yolculuğu bazen denizden bazen karadan devam ederek Sakarya-Ağva’da son bulur. İpsiz Recep Reis’in (Emice) çetesine katılırlar.

      Sakarya nehri-Kandıra-Kefken Adası üçgeninde yoğun bir deniz trafiği vardır. Çünkü İstanbul’dan Anadolu’ya silah ve cephane nakliyesi burada düğümlenmektedir. Bunu bilen işgal kuvvetleri donanmaları bu çevreyi karadan ve denizden kontrol altına almak istemektedir. İşte İpsiz Recep Çetesi ve Emrullah Ağa Takımının görevi bu bölgenin kara ve deniz olarak güvenli bir ikmal merkezi olmasını sağlamaktır. Bunun için zaman zaman Kandıra ve çevresinde vuruşurken, bazen de daha güvenli buldukları Kefken adasında dinleniyorlardı.

      Şimdi bizzat kendi ağzından dinlediğimiz ve her biri bir kahramanlık destanı olan Milli Mücadele hatıralarını nakledelim.

      1- “A.emdar Gemisi Anadolu’ya, Kuvayı Milliye’ye cephane götürmektedir. Bir seferinde Ereğli açıklarında bir Fransız Gambotu’na yakalanır, Fransızlar Alemdar’a 12 Fransız askeri ve iki komutan koyarak gemiyi yedekliyerek götürmeye başlar.

      Alemdar Gemisinin çoğu mürettebatı Rizelidir ve Pekmezli (Gutoz) köyündedir. Bu gençler Fransız askerlerin tüfeklerini alarak, komutan ve askerleri bağlarlar. Böylece Fransız Gambotu ile Alemdar arasında çatışma başlar. Alemdar’da Rizeli kahramanlar iki şehit verir. Fransız Gambotu Alemdar’ı batırabilir. Fakat içinde kendi adamları olduğu için top atamaz. Gambot’un yedeğinden kurtulan Alemdar baştan kara eder. Olay’ın Ereğli’de duyulması üzerine olay yerine İpsiz Recep’le birlikte yetiştik. Fransız Gambotu ile yapılan karşılıklı çatışma ile iki Fransız öldü.

      Delik teşik olan Gambot kaçar. Alemdar ve mürettebat kurtulur. Cephaneler boşaltılır. Fakat çok geçmeden beş Fransız Zırhlısı onların yardımına gelir. Ereğli’yi topa tutarak adamlarımızı verin derler. Durum Ankara’da bulunan M. Kemal’e iletilir. M.Kemal Karadeniz’de seyreden Türk bayraklı gemilere bundan böyle dokunmayacaklarına dair imza verirlerse adamlarını verin der. Fransızlar da gerekli imzayı verip adamlarını alarak giderler.

      2-Sakarya savaşında bize verilen görev, Yunanı Sakarya’nın doğusuna koymamaktı. Atatürk bize öyle dedi. İrtibat subayımız Yüzbaşı Muhittin Solar’dı.

      Kandıra Baskını 1 : O sırada Kandıra Yunan işgali altında idi. İpsiz Recep, Emrullah Ağa ve takımını bu iş için görevlendirdi. Emrullah Ağa takımıyla birlikte önce Karapınar köyüne, oradan da İncirli’ye indiler. Sakarya’yı motorlarla geçerek gündüz Kefken Adasında dinlendiler. Gece Kandıra’ya baskın yaparak 33 Yunanlıyı öldürdüler.

      Kandıra Baskını 2: İkinci baskın daha kalabalık bir grupla ve askerlerle birlikte yapıldı. Yüzbaşı Muhittin Solar ve komutanları İpsiz Recep’de vardır. 800 kişi ile yapılan bu baskında Emrullah Ağa da üç takımdan birinin komutanıdır.

      Ziftler Ovası Savaşı : İpsiz Recep Reis’in bütün kadrosuyla birlikte Sakarya’yı geçerek batıda Ziftler Köyü ovasında yaptığı bir meydan muharebesidir. Sakarya’nın Doğusuna geçmek için toplanan Yunanlılar, Türklere baskın yapmak için hazırlanırken İpsiz’in çetesi tarafından basıldılar. Dinlenme esnasında yakalanan Yunanlılar ağır zayiat verdi, çeteden de şehit düşenler oldu. Bu muharebeye katılan Emrullah Ağa şöyle diyor.

      “Mahşer günüydü sanki. Gökten but yağıyordu. Vuracağımızı vurduk. Geri çekiliyorduk. Birden beni iriyarı bir Yunan belimden kaptı ve yere vurdu. Elimden tüfeğim düştü. Gözlerimden şimşek çaktı. Elim nasıl olduysa belimdeki emektar liver’uma gitti. Çektim, vurdum oni. Bizi Allah kurtardı.’’Evet, Allah onları ve vatanımızı kurtardı. Büyük Taarruzda, Ağustos 1922′ deki Afyon Sivritepe Taarruzuna katıldı. Zaferden sonra İpsiz Recep Reis ve bir grup arkadaşı ile birlikte Ankara’ya gittiler.

      Bandoyla karşılanarak otel ve lokanta gösterildi. Mustafa Kemal’le görüştüler. Büyük Kurtarıcı onlara iltifatlarda bulunarak, evlâtlarım sağolun, vatanı kurtardınız dedi. Rize’ye dönüşleri muhteşem oldu. Saatlerce mermi atıldı. İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilen Emrullah Ağa 23.06.1992 tarihinde öldü. Cenazesine Rize Komutanlığı Merasim kıtasını yolladı. Sonsuz yolculuğa Mehmetçikerin omuzunda yürüdü. Mezarı Rize ili Gündoğdu Beldesi Aktaş Köyündedir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.