Hurmanın Faydaları Nelerdir
Hurma Latince adı Phoenix dactylifera olan hurmanın tarihi yapılan araştırmalara göre M.Ö 4000li yıllardan daha öncesine kadar gitmektedir. 3′le 5 yaş arasında meyve veren hurma ağacı 10-12 yaş arasında ise meyve veriminde en üst seviyeye ulaşır.
Hurma ağacının hem erkeği hem de dişisi vardır. Erkek ağaçtan alınan polenler dişi hurma ağacına yerleştirilerek döllenme sağlanır. Dişi hurma ağacı bir süre geçtikten sonra filizlenir ve bu filizler kesilip dişi ağacın yanına dikilir. Büyüdüğünde ise dişi ağacın vermiş olduğu hurma cinsinin aynısını verir.
Hurma, rüzgârın polenleri savurmasıyla doğal şekilde döllendiği gibi, daha çok insan eliyle bu uygulama yapılır.Sıcak iklimlerde yetişen bir meyve olan hurmanın yetiştirilmesinde güneş ve suyun varlığı çok önemli olup bunlardan birinin eksikliği halinde ise yetişmemektedir.
Hurmanın meyvesinden, çekirdeğinden, yapraklarından ve gövdesinden de yararlanılır.Suudi Arabistan, Irak, Cezayir, Mısır, Sudan en çok hurma üretimi yapan Arap ülkeleridir.Hurma meyvesinin yüzlerce cinsi vardır. Hurma ağacının ömrü yaklaşık 150 yıldır.Hurma insan için gerekli birçok vitamin ve minerale sahiptir. Karbonhidrat, protein ve yağ içerir.
Hurma Nasıl Kullanılır? Hurma yaş meyve olarak ya da kurutularak yenebilir. Hurma tatlısı da yapılmaktadır. Ayrıca, hurmanın çekirdekleri yakacak olarak, lifleri ise kumaş yapımında kullanılmaktadır. Kuru hurmanın kalori değeri daha fazladır. Oldukça besleyici bir meyve olan hurma vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve minerali içinde barındırması ile özellikle çocuklar, hastalar ve hamileler için oldukça faydalıdır.
Hurmanın Faydaları Nelerdir ?
Hurmanın Faydaları: Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır. Vücuda enerji ve kuvvet verir. Cinsel gücü arttırır. Kansızlığı azaltır. Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur. Ayrıca anne sütünü arttırır. Stresi ve gerginliği azaltır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir. Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Bronşit, verem, kuru öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir. Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri güçlendirir..
- -Hurmanın içerdiği şeker kan şekerini hızlı biçimde artıran glikoz cinsinden değil vücutta parçalanarak kullanımı kolay olan meyve şekeri fruktoz türündendir. Enerji verici etkisiyle kendini yorgun hissedenler yiyebilirler.
- -Taze hurmada yaklaşık olarak %60 şeker varken kurumuş hurmada bu oran %75-80dir.
- -A vitamini, B1, B2, B3 ve B6, potasyum, sodyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, kükürt ve amino asitleri içerir.
- -Hurmada bulunan Gamma aminobutirik asit sedatif ve antistres etki gösterir.
- -İsrailde yapılan bir araştırmaya göre hurma kalp sağlığını koruyucu etkidedir.
- -Sinir sistemini rahatlatıcı özelliktedir.
- -Kaynak:http://www.bilinen.net/ziraat/hurmanin-faydalari-34709/
- -Hurma palmiyesi özündeki bitki hormonlarının kırışıklık giderici özellikte olduğu bir araştırma sonucundaki tespittir.
- -Balgam azaltıcı ve öksürük kesici etkilere sahiptir.
- -Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre hurma mide ülseri için yararlıdır.
- -Hurmadaki beta karoten göz sağlığı için gereklidir.
- -Anemi proplemi için kullanılabilir.
- -Sindirim sistemi sorunları için önleyici etkidedir.
- -Bronşit ve astım sorunları için yararlıdır.
- -Zihinsel ve bedensel gelişim için destekleyicidir.
- -İçerdiği lifle laksatif etki gösterir.
- -Vücudun toksinlerden temizlenmesini sağlar.