Galiçya Cephesi (Galiçya Nerede)

      01.12.2019
      5.712
      Galiçya Cephesi (Galiçya Nerede)

      Galiçya, Orta Avrupa’da Kar-pat Dağlarının kuzeydoğusunda, Polonya ile Sovyetler Birliği arasındaki topraklarda yer alan tarihsel bölge. Yüzölçümü 75 000 km2 dolayındadır. Galiçya, XIV. yy’da Krakov’un Polonya’ya başkent olmasıyla, kültürel ve politik bakımdan hareketli bir bölge oldu.

      Zamanla, doğal kaynaklarının zenginliğinin etkisiyle, Batı Galiçya bir sanayi merkezi durumuna geldi. I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan imparatorluğu toprakları içinde yer olan bölgenin doğusu, II. Dünya Savaşından sonra, imzalanan Polonya-SSCB sınır antlaşması (1945) ile Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine bağlandı.

      Galiçya Cephesi

      Galiçya, Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun kuzeydoğu ucunda yer alıyordu. Bu bölge bugün, bir kısmı ile Polonya’nın güneyinde, diğer kısmı ile Ukrayna’nın batısında yer almaktadır. Galicya’nın güney sınırını Karpat dağları oluşturur. Genel savaş planına göre, Almanya batıda Fransa’nın ‘işini’ halledecek, bu süre boyunca Avusturya Macaristan doğuda Rusya’yı oyalayacaktı. Ancak Avusturya Macaristan bu işi başaramadı. Rusya orduları Karpat dağlarının kuzey eteklerine kadar yanaştı. Bunun üzerine Almanlar doğu cephesinin merkezi Galicya’ya Türk kuvvetlerinin gitmesi konusundaki Enver Paşa’nın teklifini kabul ettiler.

      Daha önce Çanakkale’de savaşmış 19. ve 20. Tümenler’den 15. Kolordu oluşturularak, Temmuz 1916’dan itibaren yaklaşık 30.000 asker her tabur bir tren katarına denk gelecek şekilde, trenle yola çıkarıldı. Eylül1916’da intikal tamamlanmıştı. Kolordunun komutanı, Kurtuluş Savaşı’nda da önemli görevler üstlenen Yakup Şevki Subaşı’ydı. Kasım 1916’da görevi Cevat Paşa’ya devredecektir. Türklerin Avrupa’da savaştığı üç cepheden biri Galicya idi. Genellikle Romanya cephesi ile karıştırılır. Türklerin asıl olarak savaştığı yer, Berezhany kasabası çevresidir.

      Berezhany ile Rohatin kasabası arasındaki yol üzerinde, sağ taraftaki dağın yamaçlarında halen Türk şehitliği vardır. (Rohatin, tarihte Hurrem Sultan olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman’ın eşinin doğduğu şehirdir.)Bunun yanında, yöredeki diğer köylerde de küçük Türk şehitlikleri bulunmaktadır. Şehitlikler Ekim 2008 tarihi itibarıyla bakıma alınmıştı. Bunda Kiev Türk Büyükelçiliği askeri ateşesinin ve Ukrayna’da bulunan Türk işadamlarının büyük katkısı olmuştu. Türk askerlerinin savaştığı bölge, bugün ormanlıktır. Savaş sırasında kullanılan mevziler bugün bile net olarak görünmektedir. Bu haliyle, Çanakkale’nin 30 yıl önceki haline benzetilebilir.

      Büyük Ansiklopedi

      YORUMLAR

      1. sabahattin gul dedi ki:

        Benim hicbir yakinim Galicya cephesinde olmedi.Ben tarih merakim yuzunden arastirdim,ama hakikaten Turk insani bu cephe hakkinda az bilgilendirilmis.Sehitlerimizin ruhlari sad olsun.

      2. Anonim dedi ki:

        GALİÇYA CEPHESİ Türk askerinin kahramanlğı kadar, düşman bölgesindeki sivil halka
        gösterdiğisaygı ve namus konusundaki duyarlılığı ile tarihe geçmiştir.
        1303 lü babam

      3. Nil Karaibrahimgil dedi ki:

        süperr

      4. murat dedi ki:

        o cephede atatürk şöyle bir yarım saat takılsaydı bütün tarih kitaplarında sayfalarca yer alırdı bu cephe..kimse ne olduğunu bile bilmiyo şimdi..

      5. Mehmet Asım Karsçakar dedi ki:

        Dedem Mehmet Salim Kayaltepe , Berezhany de Ruslara esir düşer , kendisi Balkan savaşı – Çanakkale ve Kurtuluş savaşına katılmış bir subaydır. Ruslara esir düştükten sonra 2 sene boyunca Vetlouga ( Velokafy ) Rusya Tataristan da esir tutulur. Kendisine iyi muamele edilmiştir. Orada Rusca öğrenir. Bolşevik devrimi sonrasında serbest kalır , kendisine kızıl orduda subaylık teklif edilir ancak kabul etmez ve Istanbula döner. Daha sonra Kurtuluş savaşınada girer.Tüm şehitlerimizin mekanları cennet olsun…

        1. çakıralp dedi ki:

          HANİFE MÜNEVVER i tanır mıydınız

      6. nevzat horasanlı dedi ki:

        iyiki galiçyayı hatırlamuşız 57 tümeni kimse bilmez isimsiz kahramanlar ruhları şad olsun

      7. sinan yılmaz dedi ki:

        ozellıkle 57 ıncı alaya dıkkat cekmek ıstıytorum o alayın kendı ulkesı ıcın degılde baska bır ulke ıcın galıcya cephesıne gıdıp orda bınlerce sehıt vermesı o alayın olumsuzlugunu ve efsane bır alay oldugunu ortaya koyar

      8. Ali Rıza ARDIÇ dedi ki:

        Tarihini atasını öğrenmek isterse bir insan önünde kimse duramaz. Ne mutlu vatan için canını verenlere, atalarımıza ruhları şad olsun.

      9. tekirdağlı dedi ki:

        dedemin babası orada gazi olmuş ve bir kolunu kaybetmiş Allah c.c. hepsine rahmet eylesin…

      10. Ömer Faruk GÜLER dedi ki:

        Babamın babası (Dedem) Galiçya’da şehid olmuş. Konya/Kadınhanı İlçesi-KÖKEZ Köyün’den. Konya nere? , Galiçya nere? Geçmişin yönetim yanlışlarına ne demeli bilemiyoru. Bildiğim bir şey var, o da şu: Rabbim Onlara Şehid’liği nasip etmiş. Cümle Şehid’lerimizin ruhları şad olsun. Allah hepsine Rahmet eylesin.(AMİN…)

      11. ali dedi ki:

        dünyanın her yanında TÜRKLER bişeyleryapmaya çalışmış fakat hep gurur-mertlik-vefa duygularını zaaflarını kulanan düşmanlar tarafından kullanılmış ve aynı duyguları kullanılarak tuzaklara çekilerek katledilmişlerdir ilimleri emekleri de buna dahildir.
        halen daha sömürülüyor olmamız da şaşılacak bişey yok yeni yeni kendi ayaklarımız üzerinde durmaya kendi ayakkabımızı yapmaya başladık.

      12. Anonim dedi ki:

        Dedem Galiç’yada esir düşmüş ve alman esirlerle birlikte kazan civarlarında bir köye gönderilmişler.Burada 1935 kadar kalmış o zamanlar Rus devlet başkanı stalin’in çıkardığı afla 1936 Türkiye’ye gelmişler.dedem orada kazan tatarı babaannemle evlenmiş ve 3 çocuğu ile gelmişler.

      13. aydın ehlidil dedi ki:

        Galiçya cephesi üzerinde hiç yorum yapmadığımız unutulan bir tarih sayfasıdır
        şükür çanakkaleyi konuşuyoruz kutül ameriyi kanal harekatını hiç konu etmeyiz .dr sönmez hoca sayesinde sarıkamışı hatırladık sonzamanlarda törenler yapıyoruz..
        Galiçya nerede diye sorduğumuzda kimse yerini söyliyemiyor….tarih bilinçimizi genç nesillere anlatmanın bir yolu olsa gerek ruhları şad olsun A.E

      14. Hasan Geç dedi ki:

        Dedem( Alaman Hasan lakaplı)bu yerlere Tekirdağ’dan memleketini de görmek hevesi ile Galiçya cephesinde görev almış ve oralarda şehit düşmüş.Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin.Bu sitedeki bilgileride bizlere sunanların ellerine sağlık sağolsunlar.

      15. Hakan dedi ki:

        Emeğinize sağlık. Çok kaliteli bilgiler sunmuşsunuz.