Fetva Nedir

FETVA, islam devletlerinde bir sorunun din kurallarına göre çözümünü açıklamak için yetkili bir makamca verilen karar. Kur’an’ın çeşitli ayetlerinde de fetva terimi yer alır. ilk zamanlar Muhammed Peygamber, en yetkili kişi olarak kendisi fetva verdi. Medine’nin dışında olan yerlere de bu iş için fıkıh bilgisine güvendiği kişileri gönderdi. Daha sonra da fıkıh bilgisine sahip olanlar ve mezhep kurucusu sayılan müçtehitler fetva verdiler.
Osmanlı döneminde fetva verme yetkisi şeyhülislama tanındı. Savaş ilanı, barış yapılması, padişahın tahttan indirilmesi gibi önemli konularda şeyhülislamdan fetva alınırdı.
Şeyhülislamdan alman fetva, gerçek yasa koruyucunun Allah olması, devletin hiç bir uygulamasının şeriat’a aykırı olmaması gereğine inançtan kaynaklanır. XVI. yy’dan sonra Osmanlı imparatorluğunun devlet yönetiminde her alanda birçok fetva verildi. Bunlar giderek hem şer’i hem de töresel yasa durumuna geldi. Böylece fetva bugün Medeni Kanunun kapsamına giren konulardan başka; toprak, vergi gibi konulan da içerir oldu. Cumhuriyet döneminde devlet ve din işlerinin birbirinden ayrılmasıyla fetva da ortadan kalktı.