Fenike Uygarlığı (Medeniyeti) Nedir
FENİKELİLER, eskiçağda Lübnan ve Suriye’nin Akdeniz kıyı kesiminde yüzyıllarca yaşamış denizci bir ulus. Kıyıda Biblos, Sidon (Sayda), Tir (Sur) gibi birtakım kent devletleri halinde örgütlenmişlerdi. Bu kentler
M.ö 20. yüzyıldan 12. yüzyıla kadar Mısır’ın egemenliği altında yaşadıktan sonra bağımsızlıklarına kavuştular. Söz kokusu kent devletlerinden biri ya da diğeri zaman zaman üstünlük kazanarak başa geçti.
Bunlardan üçü çok önem taşır: Sidon, Tir ve Kuzey Afrika’da Kartaca. Fenikeliler denizci, sanatçı tüccar bir ulustu. Deniz ticaretinde çok ileri giden Fenikeliler, Akdeniz’in hemen her yerinde, hatta Atlas Okyanusu kıyılarında koloniler kurdular, ingiltere’ye kadar uzanarak buralarda aradıkları kalay madenini buldular. Akdeniz’de uzun yılar ticareti ellerinde bulundurdukları gibi doğudan kervanlarla Sidon ve Tir limanlarına gelen malların batıya ulaşımını da sağladılar. Fenikelilerin Batı Afrika kıyılarına da gittikleri sanılmaktadır.
Fenikelilerin uygarlığa en önemli katkıları alfabeyi bulmalarıdır. Bugünkü yazıların çoğunluğunun kökeni Fenike alfabesidir. Yunanlılar bu alfabeyi benimseyerek bazı değişikliklerle Yunan alfabesini, Romalılar da onlardan aldıkları yazı ürünlerinde bazı değişiklikler yaparak bugün pek çok ulusun kullandığı Latin alfabesini oluşturmuşlardır. Ayrıca camı ve madeni parayı bulanlar da Fenikelilerdir.