Fare Kulağı Bitkisinin Faydaları Nelerdir
FARE KULAĞI (Origaııum Vulgar) Bu bitkinin türlü türlü adları vardır. (Güveyotu), (Keklikotu), (Merzengûş), (Ori-gan) da derler. Güzel kokusu ile her tarafta kendisini tanıtmıştır. Çiçekleri dalların nihayetinde ufak demetler halinde toplanmış bulunur. Bir grup çiçek âdeta bir pompon şeklini andırır. Yapraklarının altı tüylüdür. Çiçekleri beyazımtrak erguvanı renktedir.Dağlarda bol bol yetişir. Oralardan yaz aylarında toplayıp kurutmak lâzım gelir.
Sağlığa Faydaları : Hekimlikte ilâç olarak yalnız çiçekli kısmı kullanılır. Terkibinde (Terpinol), (Terpi. nen), (Thymol) gibi kokulu, güzel maddeler vardır.Bu bitki vücudü kuvvetlendirir.
Uyanıklık ve çeviklik verir. Göğsü yumuşatmak, iştahı açmak, nezleleri izale etmek gibi güzel tesirleri haizdir.Taze bitkinin özsuyundan bir parça bir pamuğa bulaştırılarak çürük dişe konacak olursa ağrıları dindirir, insana rahatlık verir.
Birçok hastalıklardan ileri gelen sinir gerginliklerinde ferahlık ve sükûnet veren güzel bir ilâç olur.(20) gram çiçek bir litre suda haşlanmak ve bundan günde bir kaç fincan içilmek sure- tile kullanılır. Taze sürgünlerinden bir miktar çocukların banyo suyuna atılırsa hem güzel kokusu ile hem de vücudu kuvvetlendiren hassalarile iyi tesir eder.