Eskrim Nedir

ESKRİM, epe, flöre ve kılıç adı verilen silahlarla, belirli kurallara ve tekniklere uygun olarak yapılan bir spordur. Geçmiş dönemlerde eskrim sözcüğü, sa-vaşlardaki vuruşmalar ve düello gibi kişisel karşılaşmaları tanımlamak için de kullanılırdı. Bu anlamda eksrimin tarihi çok eskidir.
Çeşitli teknikler geliştirmiş olan Çinliler, Mısırlılar, Hintliler, Yunanlılar ve Romalılar eskrimi bir sanat olarak nitelendirmişlerdir. Gençler arasında kılıç kullanma sanatına ilginin yaygın olduğu dönemlerde, bu amaçla, açılan pek çok okulda öğrencilere bu sporun en gelişmiş teknik ve kuralları öğretilmiştir.
Zamanla, eskrim sanatının bir uzantısı olarak, kılıcı ustalıkla kulanmaya dayanan ve kan dökülmeden gerçekleştirilen çeşitli karşılaşma biçimleri ortaya çıkmıştır. Zırhlı arabalarla yapılan yarışlar, ortaçağ şövalyeleri arasında düzenlenen karşılaşma ve turnuvalar bunlara birer örnektir.
Ortaçağda ve daha sonra Rönesans döneminde italya’da Napoli, ispanya’da Toledo ve Valladolid kentleri eskrimin çok geliştiği merkezler olmuştur. Eskrim, özellikle italyanlar arasıcılığıyla yayılmış, özellikle Fransa’da büyük bir ilgi alanı bulmuştur. Fransızlar eskrim sporuna “Flöre”yi sokmuşlardır. Flöre namlusu düz ve yuvarlak ucu bir düğmeyle kaplı bir kılıçtır. Düğme, batma tehlikesini önlediği için rakibi yaralama olasılığı yoktur.
Eskrimin özellikle varlıklı kişiler arasında yaygınlaşması sonucunda uluslararası karşılaşmalar düzenlenmeye başlanmış, ulusal federasyonların kurulmasından önce, eskrim modern olimpiyatların kapsamına alınmıştır, ilk olarak 1896 Atina olimpiyatlarında eskrim karşılaşmalarına yer verilmiştir.
Modern olimpiyatların ilkinde yer almasına karşılık Uluslararası Eskrim Federasyonu 1913 yılında kurulmuş ve bugün de geçerli olan kurallar Paris’te yapılan bir toplantıda belirlenmiştir. Türkiye’de ise eskrim federasyonu 1923 yılında kurulmuştur.
Teknik ve kuralar: Eskrim spor. dört temel ilkeye dayanır “mesafe”, “hamle ve savunma”, “zamanlama” ve “hız.” Mesafe, rakiple olan uzaklığın ayarlanması; hamle ve savunma rakibe dokunmak ya da saldırısını savuşturmak için yapılan hareketlerin tümü; zamanlama hamleye geçmek için uygun zamanın kollanması; hız ise hareketin başarılı olmasında önemli bir öğe olan çabukluktur. Eskrimde üç değişik silah kullanılır. Bunlar kılıç, epe ve kadınlar tarafından da kullanılan flöredir.
Flöre karşılaşmalarının süresi 6 dakikadır. Bu süre içinde 5 vuruş yapan taraf karşılaşmayı kazanır. Epe karşılaşmaları da 6 dakika sürer. Karşılaşmayı kazanmak için taraflardan biri, bu süre içinde 5 vuruş yapmak zorundadır. Kılıç karşılaşmalaında da 6 dakikalık süre ve 5 vuruş kuralları geçerlidir.
Eskrim yapan sporcu, kullandığı silahın türüne göre, rakibin vücuduna dokunmaya ve kendini onun saldırılarından korumaya çalışır. Karşılaşmalar 1 metre 80 santim ile 2 metre arasında değişen genişlikte ve kılıç için 18 metre, epe için 24 metre, flöre için 12 metre uzunlukta bir dikdörtgen alanda yapılır.
Her silahın kullanımı değişik kurallara bağlıdır. Karşılaşmada kurallara uyulup uyulmadığı bir gözlemci tarafından denetlenir. Vuruşları değerlendirme işlemi ise dört hakemle ya da elektronik bir aygıtla yapılır. Gerçekten de kılıç ve epe karşılaşmalarında elektrikli uyarı düzeni bulunan silahlar kullanılır.
Rakibin, geçerli bir noktasına dokunulduğunda, elektrik devresi kapanarak bir lambanın yanmasına ve bir sesin duyulmasına neden olur. Böylece yarışmacı puan kazanmış olur. Bu uygulama kılıçta 1934 de, flöredeyse 1955’de başlatılmıştır.Eskrimciler, beyaz giysi giyerler. Yüzlerini ve gövdelerini korumak için bir maske takar ve yelek giyerler. Kılıç karşılaşmalarında oyuncu daha şiddetli saldırılara hedef olduğu için, koruyucu bölümler daha ağırdır.
Flörede oyuncuya sayı kazandıran vuruşlar boyun ve gövde vuruşlarıdır. Kollara yapılan vuruşlar geçersizdir. Vuruşlar silahın ucuyla yapıldığında geçerli olur. Bu kural kılıç için de geçerlidir.
Epede, baş, gövde ve bacaklar dokunma bölgeleridir. Vuruşlar kılıcın ucu yada kör yanıyla yapılır. Karşılaşma, önceden saptanan vuruş sayısına ulaşılana kadar sürer. Vuruşların belirli süreler içinde yapılması gerekir. Eskrim karşılaşmaları bireysel ve takım karşılaşmaları biçiminde yapılır.
Bireysel karşılaşmalar eleme yoluyla olur. Takım karşılaşmalarındaysa her oyuncu karşı takımın tüm oyuncularıyla karşılaşır. Karşılaşmalar sırasında hareketlerin çok hızlı olması, oyuncuların kurallara uyup uymadıklarını denetleme güçlüğüne yol açar. Bu nedenle elektronik kayıt bantlarından yararlanılır.
Oyun sonunda, karşılaşma yavaşlatılmış biçimde bir ekranda izlenerek gözlemcier tarafından değerlendirilir.Türkiye’de uluslararası turnuvalarda dereceleri olan başarılı eskrimciler yetişmiştir. Dünya eskrim şampiyonası 1970 yılında Ankara’da düzenlenmiştir.