Engizisyon Mahkemesi Nedir

      27.11.2019
      1.294
      Engizisyon Mahkemesi Nedir

      ENGİZİSYON, ortaçağ’da Kilise’-nin kurduğu mahkeme. Kilise’-nin Kral ve derebeylerin çıkarlarına uygun tam bir Feodal kurum durumuna gelmesi, kimi din adamları arasında tepkiler ve karşı eleştirilere yol açtı. Papalık eleştiriye geçenleri susturmak için Roma’da, kardinallerden oluşan bir mahkeme kurdu.

      Bu mahkeme, Kilise’yi suçlayanları ya afaroz ediyor ya da yakıyordu. Kilise’ye gitmeyenler, din dışı kitap okuyanlar, engizisyon ve Papa’ya karşı konuşanlar çeşitli işkencelerden geçirildi. Böylelikle her türlü toplumsal harekete ve bilimsel çalışmaya karşı cephe alındı. Suçlanan kişiyi kesinlikle cezalandırmayı amaçlayan sert bir yargılama yapılırdı.

      Yalnız ispanya’da 30 bin kişi engizisyon kararlarıyla öldürülmüştür. Engizisyonda yargılanan kişilerin mallarına da Kilise tarafından el konmaktaydı, ispanya’da, 1478′-de kurulan ve önceleri kral tarafından yönetilen yargılamalar, 1542’den itibaren Kilise’ye bağlı Kutsal Yönetim Dairesi’nce yapıldı. Binlerce kişi idam edildi, yakıldı; suçlu bulunan ölüler bile mezardan çıkarılarak başları (kafataslan) gövdelerinden ayrıldı. Roma Katolik Kilisesi’nde, bugün bile Engizisyon Dairesi bulunmaktadır.

      Büyük Ansiklopedi

      YORUMLAR

      1. tuğçe dedi ki:

        bi şey anlamadım

      2. şifa dedi ki:

        işime çok yaradı iyiki böyle bir yazı koymuşsunuz teşekkürler

        1. Anonim dedi ki:

          Katılıyorum