El Titremesinin Nedenleri Nedir

      04.12.2019
      719
      El Titremesinin Nedenleri Nedir

      El Titremesi Bedensel ve ruhsal nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. El titremesi bir Hastalığın sonucu olarak gelişebilir. Ancak genellikle el titremesi önemli olmayan geçici sebeplere dayalıdır. Sosyal açıdan bakıldığında kişide endişeye neden olabilecek olan el titremesinin nedenleri şunlardır.

      Normal el titremesi:
      İnsanlar dinlenme halindeyken bir tür titreme durumu yaşarlar. Çoğunlukla hissedilemeyen bu titremeye sağlık dilinde tonus denir. Tonus bir kas dokusunun hafif gerginlikle titreyerek zinde kalması durumudur. İnsanlarda kas sisteminin devamı için tonus şarttır.

      Dinlenme halindeyken kas tonusu ellerde hissedilebilir bu tamamen normal bir durumdur.

      Yorgunluk durumunda el titremesi:
      Yorgunluk kaslarımızda ki sinirsel denetimi azaltabilmektedir. Aşırı yapılan el ve kol aktivitelerinden sonra el titremelerinin görülüyor olması gayet normaldir. Bu tür el titremeeri genelde dinlenmeyle yok olmaktadır.

      Sosyal fobiye bağlı olarak gelişen el titremesi:
      Sosyal korkuları olan insanlarda meydana gelen bu tip el titremesi tamamen psikolojiktir. Toplum içerisinde ne yapacağını bilememe ve aşırı kaygı durumundan kaynaklanmaktadır. Hastanelerin psikiyatri bölümlerine başvurmak ve gerekli tedaviyi almak yapılabilecek en anlamlı davranıştır.

      Beyin ve aşırı beyin aktivitelerinde el titremesi:
      Bir işe odaklandığınızda ellerinizde titremeler artıyor olabilir. Bu iş genelde ince işler olmaktadır. Motor sinirlerimiz beyinin bir yere aşırı odaklanmasından etkilenir ve el titremesi başlar. Genelde önemsenmeyen bu tür titremelerin altında ciddi sorunlar yatıyor olabilir. Beyinin serebral bölümlerinde meydana gelen hasarlardan dolayı olabilen bu tür el titremesi yapılan işe yoğunlaştıkça veya yapılan işe yaklaşıldıkça artmaktadır.
      Parkinson türevi Hastalıkların da habercisi olan bu tür el titremelerinin nedenini ortaya çıkarmak Hastanelerdeki nöroloji kliniklerinin görevidir. Doktorunuza başvurmak ve gerekli tetkikleri zamanında yaptırmak büyük önem arz etmektedir.

      Psikolojik nedenlere bağlı olan el titremeleri:
      Bu tür titremelerin en önemli özelliği hiçbir belirti yokken aniden başlamasıdır. Psikolojik sorunlarınızı hatırlatacak bir renk, bir ses, bir kişi, bir nesne veya bunların hiç birisi olmadan beyninizin bazı hatıraları tekrarlaması elerinizin titremesine neden olabilecek durumlardır.

      Kullanılan ilaçlara bağlı olarak gelişen el titremesi:
      Süreğen bir Hastalığınızın olması muhtemeldir. Yada ani gelişen basit bir hatalıktan dolayı ilaçlar kullanıyor olabilirsiniz. Bütün bu durumlarda ellerinizin titremesine neden olan etken kullandığınız ilaçlar olabilir. İlaçlar sinir sisteminizi veya kas sistemimizi etkiliyor olabilir. Eğer ilaç kullanımıyla birlikte el titremeniz de artıyorsa doktorunuza başvurabilir veya ilaçlarla birlikte el titremelerinizin de bitmesini bekleyebilirsiniz.

      Şeker Hastalığına bağlı olarak gelişen el titremeleri:
      Şeker hatalığının en önemli belirtilerinden birisi el titremesidir. Genellikle kan şekerinin düşmesine bağlı olarak gelişen bu durum baş ve boyunda da görülebilmektedir.

      El titremesinin tedavisi:
      Bu rahatsızlığa neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması el titremesini de ortadan kaldıracaktır. Ancak el titremensin günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladığı durumlarda ilaçla tedavi mümkündür. Çok nadir de olsa bazı durumlarda ilaçla tedavi mümkün olmamaktadır. Bu durumda ya cerrahi müdahale veya uzun zamanlara yayılmış egzersizler sizlere yardımcı olabilir.

      El titremesinde egzersiz:
      Bu bölümde güvenlik güçlerinin silah eğitiminde başvurduğu birkaç egzersiz şeklini sizlere sunacağız.

      Elimizde sürekli taşıyacağımız egzersiz halkalarıyla(plastik olanları) sıkma egzersizleri yapabiliriz.
      Bir masanın önüne yerleştirdiğimiz bir sandalyeye oturuyoruz. Kollarımızı masanın üzerine dirseklerimiz masaya temas edecek şekilde yerleştiriyoruz. Yumruk yaptığımız ellerimizi hafifçe masadan kaldırıp indiriyoruz. (avuç içi yukarıya bakıyor ve bilek masadan ayrılmıyor) Avuç içimizi aşağıya alarak tekrarlar yapıyoruz.

      Bu egzersiz şeklinde 30 cm uzunluğunda bir merdane veya buna benzer bir cisim temin ediyoruz. Bu cisme 1 metre uzunluğunda bir ip bağlayıp onunda ucuna 1 kg geçmeyen bir ağırlık bağlıyoruz. Sanırım ne yapmak istediğimizi anladınız. Şimdi iki elinizle merdaneyi tutuyoruz ve ipi merdaneye sarmak suretiyle ağırlığı yukarıya çekiyoruz. Bu sırada yumruk şeklindeki ellerinizin avuç içleri aşağıya bakıyor.

      Kaynak:diyadin.net, sagliksiteniz.com, saglikgunlugu.com, sagliksifa.com

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.