Ekvator Nedir

EKVATOR, Dünyanın dönme eksenine dik ve yerküreyi iki eşit kısma ayırdığı varsayılan çember ve bu çemberin oluşturduğu düzlem, eşlek. Dünya kutuplarda basık olduğuna göre, dünya yüzünde çizilecek 40.077 km olan ekvatorun böldüğü parçalardan kuzeyde kalana Kuzey Yarımküre, güneyde kalana Güney Yarımküre denir. Enlemlerin başlangıcı da ekvator olduğu için 0° enlem olarak da tanımlanır.
Dünya yüzeyinde manyetik yatay eğim açısı sıfır olan noktaların bulunduğu kuşağa ise manyetik ekvator denir. Her zaman coğrafi ekvator ile çakışmayabilir. Ekvatorun her iki yanında görülen ve temel özelliği yüksek sıcaklık ve sürekli yoğun yağış olan iklime ekvator iklimi denir. Ekvator ikliminin en çok etkisi altında kalan bölgeler Amazon, Kongo havzaları, Endonezya a-daları, Gine Körfezi dolaylarıdır.
Buralarda yıllık ortalama yağış 1500 mm. yıllık ortalama sıcaklık 25° – 26°C’dir. Bu iklim koşulları buralarda balta girmemiş ekvator ormanlarının oluşmasına yol açmıştır. Bu ormanlarda otlak yoktur, bu nedenle büyük etçil hayvanlara pek rastlanmaz. Yalnızca ağaç tepelerinde yaşayan kuşlar, böcekler ve maymunlar vardır, insan yerleşimine de çok elverişli olmayan ormanlarda Pigmeler, Dayaklar, Kızılderililer gibi kabileler yaşar. Ekvatorun her iki yanında iki deniz akıntısı vardır; bunlar Atlas ve Büyük okyanuslarda alize rüzgarlarının oluşturduğu Kuzey ve Güney Ekvator Akıntıları’dir