Dürbün, Dürbün Özellikleri Nedir

      29.11.2019
      1.583
      Dürbün, Dürbün Özellikleri Nedir

      DÜRBÜN, Uzaktaki nesneleri daha belirli bir biçimde görebilmek için kullanılan optik aygıt. Dürbün sözcüğü Farsça dür (uzak) ve bin (görür) sözcüklerinden türetilmiştir. Dürbün, ucunda iki mercek ya da iki mercek takımı bulunan bir borudan yapılır. Borunun uzunluğu merceklerin niteliğine ve kullanıldıkları konuma göre değişir.

      Merceklerden birine objektif, öbürüne bakaç ya da göz merceği adı verilir. Objektifin görevi bakılan nesnenin bakaçla görülebilecek denli yakın, net ve gerçek bir görüntüsünü vermektir. Bu nedenle göz merceği büyütücü özellikteki bir mercekten yapılmıştır.

      Dürbün, kırılma yasalarının ilkelerine göre çalışır. Ancak, rastlantısal bir yolla da olsa, bu yasalar bulunup ortaya konulmadan çok önceleri dürbünlerin kullanıldığı bilinmektedir. Dürbünün tarihçesi: Mercek kullanarak yapılan ışık araçlarının en eskisi gözlüktür.

      Bu nedenle, gözlük camını daha sonra bulunan ışık araçlarının öncüsü saymak gerekir. ilk dürbün 1609 yılında Hollandalı bir gözlükçü olan Hans Lipperskey tarafından yapılmıştır. Ertesi yıl, Galileo Galilei Hollanda’da yapılan dürbünleri inceleyerek, çalışma ilkesi aynı, ancak görüntü verme bakımından çok daha güçlü bir dürbün geliştirmiştir. Galieo bu dürbünü gökbilimi araştırmalarında kullanmıştır.

      Daha sonra 1619 yılında bir Cizvit papazı olan Scheiner, Galileo’nun dürbününden daha farklı bir dürbün yapmayı başarmış ve buna rasat dürbünü adı verilmiştir Scheiner’in dürbünü, gökbilimi gözlemlerinde, Galieo dürbününden üstündür. Yüzyıllar boyunca, düzenleme ilkeleri değişmemekle birlikte, gerek merceklerin yapılış yöntemlerindeki gelişmeler, gerek optik hataların giderilmesi çalışmalan, dürbün yapımında büyük ilerlemelere yol açmıştır. Bu yoldaki en büyük aşama, 1758’de ilk prizmalı objektifi yapan John Dollan tarafından gerçekleştirilmiştir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.