Dokumacılık Sanatı Hakkında Bilgi

DOKUMA, Dokuma, tezgahta, ipliği çözgü ve atkı durumunda lullanarak kumaş üretme işlemidir, ilkin ağaç dallarım, sazları ve değişik bitki saplarını örmeyi deneyen insan, zamanla dokumayı öğrenmiş ve geliştirmiştir.
Eldeki ilk basit dokuma örneklerinin I.Ö. 8000 ile 3000 yılları arasında yapıldığı sanılmaktadır. Dokumacılık insanların göçebelikten kurtulup yerleşik düzene geçmeye ve hayvan beslemeye başlamalarıyla ortaya çıkmış, özellikle Ortadoğu’da kurulan ilk yerleşim merkezlerinde önem kazanmıştır. Başlangıçta düğümler elle yapılırken, bir süre sonra tezgah bulunmuştur. Bu aygıt önceleri, arasına enlemesine ve boylamasına ipeklerin (çözgü ipliği) gerildiği bir çift çubuktan oluşuyordu. Dokuma, mekik adı verilen bir tahta parçasının üzerine sarılı ipliği, daha önce gerilmiş olan ipliklere dik bir şekilde bir önden bir arkadan geçirmeye dayanıyordu.
Daha sonra iplikler küçük bir tarakla taranarak, kumaşın daha tıkız olması sağlanıyordu. Tezgahla yapılan dokumacılık, yüzyıllarca bu sabit biçimiyle sürüp gitmiştir. Sanayi devrimiyle birlikte insan gücünün yerini makine almaya başlayınca el tezgahları da, yerlerini makineli tezgahlara bırakmışlardır. Böylece değişik türde dokunan kumaşlar için gerekli olan zaman azalmış, dokumacılık bir el sanatı olmaktan çıkıp, bir sanayi kolu haline gelmiştir.
Bende beğendim çok güzel olmuş çok ayrıntılı bilgi verilmiş yani ince ayruntusuna kadar var
kötü olmuş ama yinede işime yaradı saol admin
Bence çok iyi olmuş.Çok teşekkürler çok yardımcı oldunuz.
Merhaba ülkü koca sen hangi şehirde okuyorsun
Beğendim yaaaa
Bazı yerlerde yazım yanlışları var fakat şu ana kadar gördüğüm tüm yerlerden daha ayrıntılı yazmışsınız. Teşekkürler. Ödevime çok yardımcı oldunuz.