Doğu Karadeniz Bölgesi Nedir

      30.11.2019
      1.055
      Doğu Karadeniz Bölgesi Nedir

      Doğu Karadeniz Bölgesi Karadeniz bölgesinin en dağlık, en fazla yağış alan bulutlanmanın çok olduğu, nem oranının en fazla olduğu bölümdür.Halk geçimini balıkçılık ve tarımcılıktan kazanır. Aynı zamanda Karadeniz Bölgesinin en çok balıkçılığın ve tarımcılığın olduğu bölümdür Doğu Karadeniz Bölgesi. Bu bölümde Karadeniz Bölgesinin en çok çay, fındık ve mısırın yetiştiği yerdir.

      Ulaşımı en zor, bölgenin en çok engebeli ve en çok göç veren bölümdür. Tarım alanı kıyı şeridi boyunca dardır.Bölgenin engebeli olmasından dolayı makineleşme azdır. Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt önemli yerleşim merkezidir.Doğu Karadeniz Bölgesi en gelişmiş illeri Trabzon ve Rize’dir.Türkiye de alpin çayırlıkların en güzel örnekleri dDoğu Karadeniz Bölgeside görülür. Özellikle Rize bölgesinde bu örnekleri görmek mümkündür. Alpin çayırlıklar yaylacılığın da mekanıdır. Ayder, Anzer, Çağırankaya yaylaları bunlara güzel birer örnektir.Yıllık yağış oranı 1500mm ye kadar ulaşır.

      Doğu Karadeniz Bölgesinde Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan Uzungöl bulunur. Bir krater gölü olan Uzungöl -eski adıyla Şerah- yaklaşık 1000m boyu, 500m eni olan ve ortalama 15m derinliğe sahip bir dağ gölüdür.Doğu Karadeniz Bölgesi Ormanlar arasında müthiş bir atmosfere sahip olan gölde alabalık yetiştirilir. Ulaşım için OF’tan dolmuşlar bulunmaktadır. OF’a olan mesafesi yaklaşık 38km’dir. Yolun büyük kısmı asfalttır ve yol yaz başlarında gürül gürül akan bir dere eşliğinde Uzungöl’e yükselir. Yaz kış açık olan tesislerde konaklayabilir yörenin nefis tereyağı,peyniri ve çayı eşliğinde kahvaltı yapabilirsiniz.Kıyı ile iç kesimler arasında iklim ve bitki örtüsü birbirinden tamamen farklıdır.Kıyı şeridindentipik Karadeniz iklimi hüküm sürer.

      Doğu Karadeniz Bölgesi‘nde işletilen en önemli yer altı zenginliği,Artvin yakınlarındaki Murgul’da bulunan bakır madenidir.Ülkemizdeüretilen bakırınbüyük bir kısmı bu bölümdeki yataklardan elde edilir.Çıkarılan bakır cevheri Murgul ve Samsun’daki fabrikalarda işlenir.Bölüm,bozulmamış doğası,gür ormanları,yaylaları ve kaplıcalarıyla yurdumuzun eşsis köşelerinden biridir. Trabzon’daki Atatürk Köşkü; Maçka’daki sümelâ Manstırı ve her yıl düzenlenen yayla şenlikleri bölümün önemli turizm değerleridir.

      YORUMLAR

      1. Anonim dedi ki:

        çok güzel anlatılmış