Doğabilimci Johann Gregor Mendel Kimdir? (1822-1884)
Johann Gregor Mendel (1822-1884), Avusturyalı doğabilimci. Çiftçi bir ailenin çocuğuydu. Küçük yaşta bitki yetiştirmenin inceliklerini öğrendi. Olmütz (bugün Çekoslovakya’da Olomouc) Üniversitesi’nde felsefe dersleri aldı.
Johann Gregor Mendel 1843’de papaz oldu. 1844-1848 arasında din eğitiminin yanısıra Felsefe En-stitüsü’nde tarım ağırlıklı dersler izledi. 1851’de Viyana Üniver-sitesi’ne girerek üç yıl fizik, matematik ve doğa bilimleri okudu.
Johann Gregor Mendel 1854’de Brünn Teknik Okulu’nda fizik ve doğa bilimleri dersi verdi. Johann Gregor Mendel 1856’da ilk melezleştirme denemelerine girişti.
Johann Gregor Mendel Ayrı türleri birleştirerek bitki türlerini değiştirme deneyleri yaptı. Kalıtımsal özelliklerin melez türlere geçişi konusundaki üç ünlü yasasını bu deneylerle ortaya koydu.
Johann Gregor Mendel Elde ettiği sonuçlan Versuche Über Pflanzenhybriden (Bitki Melezleri Üstüne Denemeler, 1866) adlı ünlü eserinde açıkladı.
Deneylerinin ve kitabının yeterli ilgi toplamaması üzerine, çalışmalarını azaltarak daha çok açıkladığı ilkeleri farklı bitkilerde doğrulamaya yöneldi.
Johann Gregor Mendel’in ölümünden sonra Kari Correns, Hugo de Vries ve Erich Tschermak, Mendel yasalarını yeniden ele alarak bitkilere; Bateson ve Cuenot da hayvanlara uyguladı.
1900’den sonra yeni yorum ve notlarla zenginleştirilen Mendel yasaları, Menden çağdaş genetiğin (kalıtımbilim) kurucusu yaptı.