Çileğin Faydaları Nelerdir
ÇİLEK (Fragaria vesca) — Baharın güzel günlerinde, parlak pembe rengi, lâtif kokusu ile bizi kendisine çeken nefis bir meyvadır. Yaprakları tüylü, çiçekleri beyazdır. Çileğin yenilen kısmı çiçek kısmıdır. Burası bitkinin meyva kısmı değildir.
Sağlığa Faydaları
Hekimlik bakımından, çileğin terkibinde (yüzde yedi) nisbetinde (Levüloz) dedikleri bir şeker, (Acide salicylique), (demir), (kireç), limon ve elma ekşileri (hamızları) vardır. Çilekte (A), (B) ve (C) vitaminleri oldukça bol miktarda bulunur. Bu bakımdan, büyüme çağında bulunan çocuklar ve gençler için çilek hayat verici bir ilâç gibidir.
Gerek havi olduğu şekerin hususiyeti, gerek diğer maddeleri dolayısile vücudu serinletmek, idrarı söktürmek, vücutta toplanan zehirleri dışarıya atmak gibi tesirleri vardır. Bundan dolayı zayıflara, fazla şişmanlıktan şikâyet edenlere, veremlilere, nikrislilere, böbrekleri bozuk olanlara ayni zamanda iyi bir ilâç olur.
Çileğin hem taze halinde, hem de komposto, reçel, şurup şeklinde kullanılması, hasta, sağlam bütün insanlar için pek faydalıdır. (20) gram çilek kökü bir litre suda, çay gibi haşlanıp içilirse iştahı açtığı ve idrarı bollaş-tırdığı görülmüştür. Lâkin şurasını bilmek lâzımdır ki: Bazı insanlar çilek yeyin-ce kurdeşen çıkarırlar.
Bu hal, o insanların vücutlarında çileğe karşı mevcut bulunan hususî bir tahammülsüzlükten başka bir şey değildir. Az miktardan başlamak ve gittikçe arttırmak gibi bir tedbir sayesinde bu mahzurun da önüne geçmek mümkün olabilir. Çilek toprağa yakın olarak yetişen bir bitkidir.
Bundan dolayı toprak ve gübreler kirli oldukları takdirde, çilek tifo, paratifo, dizanteri gibi hastalık mikroplarile ve barsak kurtlarına ait yumurtalarla bulaşabilir. Çileğin yüksek gıda ve deva kudretinden faydalanmak, yapacağı zararlardan korunmak için onun en iyisini seçmek ve yemeden önce çileği büyük bir dikkat ile yıkayıp temizlemek lâzım gelir.