Beyin kanaması nasıl anlaşılır?
Beyin kanaması olayı kafa tası içerisinde bulunan damarların bütünlüğünün bozulması sonucu beynimizde kan birikmesi olayıdır.
Beyin kanamasının en sık karşılaşılan nedenlerinden birisi tansiyonun yüksek olmasıdır. Bu nedenle tansiyon yüksekliği olan, özellikle kontrolsüz tansiyonu olan kişilerin beyin kanaması geçirme riski daha fazladır.
Bunun dışında beyin içerisinde kanama eğilimi olan bir damarsal yapı mevcutsa, tümör varsa bu kişilerinde beyin kanaması riski fazladır. Bu tip sorunları olan kişilerin sağlık sorunları ile ilgili gerekli önlemlerini almaları ve beyin kanaması riskini azaltmaları gerekmektedir.
Peki beyin kanaması olması durumunda kişide ne gibi değişiklikler olur?
Beyin kanaması geçiren bir kişinin o anki durumu beyin kanamasının durumuna ve şiddetine bağlı olarak değişmektedir.
Beyin kanaması hızlı gelişen bir kanama ise; hastada şiddetli baş ağrısı ile birlikte, bulantı, kusma, vücudunun herhangi bir yerinde uyuşma veya hareketsizlik, bilinç kaybı ve komaya varan bir seyir gösterebilir.
Eğer beyin kanaması daha küçük bir bölgede gelişiyor ve kişinin bilincini etkilemeyecek seviyede ise, ancak kişinin konuşma ve algılama yetilerinde zayıflık varsa bu tip kanamalarda yavaş gelişen beyin kanamasının belirtileri olabilir.
Beyin damar baloncuklarının patlaması ile ortaya çıkan kanamalar ise kişinin hiç fark etmediği ve şiddetli baş ağrısıyla ortaya çıkan kanama türüdür. Eğer hasta bu tip bir kanamayı yaşıyor ise ardından bilincini veya başka bir nöroloji tablosunu etkileyen bulgular olsun veya olmasın, yani bir kişi hayatı boyunca hiç hissetmediği şiddette, çok şiddetli bir ağrı yaşıyor ise bu bulgu beyin kanamasının küçük bir uyarısı ve ön belirtisi olabilir. Bu durumda hasta muhakkak bir hekime başvurmalıdır.
Beyin kanamasının sebepleri ve nasıl ortaya çıktığına dair bilgilendirici videomuzu izleyin.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/A9JeuHKYchc