Balın Faydaları Nelerdir

      29.11.2018
      923
      Balın Faydaları Nelerdir

      AL (Miel) — Bal, arıların türlü türlü kokulu çiçekler üzerine konarak oralardan toplayıp getirdikleri şekerli madde- lerden hâsıl olmaktadır. Bu bakımdan bal hem besleyici bir gıda, hem de çok şifalı bir devadır.

      Sağlığa Faydaları

      Bal, içindeki şekerli maddeler dolayısile vücuda kuvvet verir. Hazmı kolaydır.

      Hastalıktan yeni kalkmış, vücutları zayıf, kansız insanlar, gündelik gıdaları arasında muntazam bir şekilde bal bulundururlarsa çabucak eski kuvvetlerini bulur, kansızlık ve zayıflıktan kurtulurlar.

      Bazı kitaplarda balda vitamin bulunmadığı yazılmışsa da son tetkikler balda vitamin mevcut olduğunu göstermiştir. (40-60) gram miktarındaki bal, çocuklarda barsakları yumuşatıp inkıbazı izale eden güzel bir ilâç olur.

      Bunun tersine olarak (50) gram kırmızı gül, (300) gram su içinde çay. gibi haşlanıp ayni miktarda bal ile karıştırılırsa hâsıl olan ilâç, ishali keser, bar-saklara rahatlık ve sükûnet verir.

      Farklı Bir Kaynaktan Balın Faydaları

      Bal’ın difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri olduğu bildirildi.

      Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Mine Gültekin, balın bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellik gösteren bir gıda olduğunu belirtti.

      Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer aldığını ifade eden Gültekin, “Bal’ın difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır” dedi.

      Gültekin, birçok medeniyete ait yazıtlarda ve kutsal din kitaplarında, kutsal veya şifalı bir gıda olduğu belirtilen balın bileşiminde, insan sağlığı için önemli birçok besin maddesinin bulunduğunun bilimsel olarak da kanıtlandığına dikkati çekerek, bildirisinde şu görüşlere yer verdi: “Ülser ve diğer mide hastalıkları, kalp yetmezlikleri, çarpıntı, kemik hastalıkları, öksürük, alerji, bronşit, kansızlık, boğaz ağrısı, sinir hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri saptanan balın, kabızlığı giderdiği, vücuttaki kanı temizlediği, damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı, kalbi güçlendirdiği, yara ve yanıkları iyileştirdiği bilinmektedir.”

      Balın ayrıca, içerdiği maddelerle antimikrobiyel özelliğinin de bulunduğunu vurgulayan Gültekin, şunları kaydetti: “Bal son derece özel, besleyici ve sağlıklı bir gıda maddesidir. Ancak, balın ilaç gibi hastalıklara hemen çare olmadığı da unutulmamalıdır. Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Buna karşın, özellikle son yıllarda medyada bala yapılan hileler konusunda haberler çıkmaktadır. Halkımız şifa diye bal yerine şekerli su tüketmektedir. Bu olumsuzlukların önüne geçmek üzere devletin gıda kontrol ve denetim hizmetlerini sıklaştırması zorunludur.”

      Balın İnsan Sağlığına Faydaları Video


      Kestane Balının Faydaları Video

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.