Balık Yağının Faydaları Nelerdir
BALIK YAĞI (Huile de foie de morue) — Morina balığının karaciğerinden çıkarılan ve bugünkü hekimlikte de büyük kıymeti olan bir ilâçtır. Ev ilâçları arasında da önemli bir yeri vardır.
Balık yağının içinde morina karaciğerinin havi olduğu pek şifalı maddeler ve bunlar arasında bilhassa (Lecithine), (Brom), (iod), (Phosphor) gibi cisimler dikkati çekerler. Balık-yağından bol miktarda mevcut bulunan (A) ve (D) vitaminleri hayat için pek lüzumlu olan cevherlerdir.
Sağlığa Faydaları
Balıkyağı, vücut hücrelerine tazelik ve canlılık verir. İştahı açar. Kemikleri kuvvetlendirir. Vücuttan zehirlerin a-tılmasına, bütün bedenin kuvvet ve kudret kazanmasına yardım eder.
Kemik Hastalıklarına tutulmuş, zayıf ve bakımsız kalmış çocuklara balıkyağı âdeta bir hayat iksiridir. Uzun süren, vücudu zayıflatıp yıpratan mikroplu Hastalıklardan yeni kalkmış nekahatteki Hastalar, akciğerlerinde, kemiklerinde, derilerinde verem Hastalığı çeken insanlar balıkyağından pek ziyade fayda görürler.
Balıkyağı içenlerin, bütün vücutları ile beraber, sinirleri de kuvvetlenir.
Balıkyağının içilmesine, yaşa göre, bir kahve kaşığından başlanır. sonra yavaş yavaş ziya-deleştirilerek çorba kaşığı ve kahve fincanı ile alınır.
Balıkyağını içerken vücudun tahammülünü göz önünde bulundurmak lâzımdır: Balık yağını iştahı kesecek ve ishal yapacak derecede çoğaltmamalıdır.Bazı kaşıntılı deri Hastalıklarında balıkyağını deri üzerine sürmek suretile büyük bir isti fade temin etmek mümkündür Balıkyağının kokusu herkesin hoşuna gitmez.
Onun için bu yağı bazıları zorlukla içerler. Bu mahzuru önlemek için, balıkyağını bazı kokulu maddelerle karıştırmak icap eder. Limonata, portakal suyu, bira, likör, nane şekeri, limon kabuğu gibi maddeler balıkyağını içerken kokuyu izale edip yağın kolaylıkla alınmasına yardım edebilen cisimlerdir. B
alıkyağı en ziyade soğuk mevsimlerde içilir. Çünkü bu mevsimlerde balıkyağına insan iyi tahammül eder. Balıkyağı Hastalara yemeklerden sonra verilmelidir, iştahsızlık, hazımsızlık, ishal gibi arızalar yaparsa o zaman bir müddet için balıkyağını bırakmak, bunlar geçtikten sonra tekrar az miktardan başlamak münasip olur.