Atmacanın Kışın Saklanması ve Bakımı

      13.10.2008
      4.194
      Atmacanın Kışın Saklanması ve Bakımı

      Saklanmaya karar verilen atmaca eğitimini aldıktan sonra genellik! soğuk olmayacak bir yerde muhafaza edilir.

      Etrafı tahta veya kartonlarla çevrili bir oda hazırlanır, içine de bir ışık konur. İlkbaharda günlerin uzamaya başladığı “Gün Dönümü” ile birlikte havaların ısınmasını takiben bol güneş gören bir yere alınır.

      Burası tahtadan veya fındık çubuklarından işlenmiş oval biçimde bir kafestir. Girilebilecek kadar bir kapısı ve yem verilecek kadar küçük bir kapağ bulunur.

      İçine yüzebilecek geniş bir kap ile yem yi-yeceği bir tahta konur. Genişlemesine doğru oturacak sopa veya yere çakılmış “Skence” yerleştirilerek Atmacanın oturacağı yer hazırlanır. Sıcak mevsimde suyu haftada bir veya iki kez değiştirilir.

      Kafese konan Atmaca havalar ısınınca tüylerini dökmeye başlar. İnce tüylerin yanı sıra kanat tüylerini de düşürür. Kanatların baş tarafındaki “Başkanat” atılınca karanlıkta kafese girilir ve Atmaca yakalanarak bütün kuyrukları çekilir ve tekrar kafese atılır.

      Kanatlar büyürken kuyruk da beraberce gelir. Kuyruk atma tek tek olacağı için gecikme olur, bazen de hepsini değiştirmez. Bazen de Atmacayı kafesten çıkardıktan sonra atar ve kuyruk eksik kalır.

      Tüy atma zamanında atmacanın iyi beslenmesi gerikir. Bunun için taze kuş, yürek, Alabalık veya taze etle beslenir. Arada bir de yumurta verilir. Devamlı yumurta ile beslenirse veya iyi beslenemezse kanatları kısa ve cılız kalır.

      Buna piç kanat getirdi denir. Bu durumda Atmaca kanatlarını tekrar düşürmek ister. Düşen kanatların tekrar büyümesi çok geç olduğu gibi, ikinci kez kanatlarını çekmek için gagasını kullandığında kanat kopar ve kökü kalır. Kök kaldıkça yenisi de gelmez.

      Tüyleri değişen atmacanın arka rengi kuzguni siyah renk alır. Göğüs yazılan ise Atmacanın rengine göre değişir. Tüylerini değişen atmaca artık atmaca ismini almaz. Onun ismi “Tüylek” olur.

      Tüylekler Yaz ayının bitimine doğru Temmuz-Ağustos aylarında kafeste hazır hale gelir. Bıldırcın göçleri başlayınca Tüylek hazır olmalıdır. Tüyleğin eğitiminin de yapılması gerikir.

      İlk olarak hırçınlık yapar. Yemini yemez. Bu durumuna “haymlık yapıyor” denir. Tüylek’e de atmacaya yapılan eğitimlerin aynısı yapılır.

      Tüylekler sahibini seçer. Devamlı yem veren kişinin elinde ava giderse yakalar. Değişik kişilerin elinden avını yakalamadığı eski avcılar tarafından anlatılmaktadır.

      YORUMLAR

      1. ahmet çelik dedi ki:

        bahçemizde yavru bir atmaca bulduk nasıl büyür bilmiyoruz kediler yer diye bırakamadıkta şuan kutuda elimizle tutmak çok zor tırnakları çok batıyor güç bela yumurta yedirdik

      2. Eldeniz dedi ki:

        Atmaca kafes kuşu diyil.özgür olmalı bence